Stora tränarkaoset runt Abeba Aregawi

Blev av med tränare och portades från träningsbanan

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Aregawi blev bara sexa i finalen.
SPORTBLADET

En strulig säsong blev även kaosartad inför VM.

Då portades Abeba Aregawi från sin träningsbana i Etiopien och blev av med sin etiopiske tränare – för att hon var svensk.

– Hon kunde inte träna som hon ville. Det var en jobbig situation, säger förre tränaren Bram Som till Expressen.

Foto: Foto: AP
Bram Som, tränare.

På förhand var Abeba Aregawi, 25, kanske det starkaste svenska medaljhoppet på VM trots en säsong där hon kämpat med formen efter skadeproblem.

Men Aregawi blev sexa i finalen på 1 500 meter då hon stördes av sin ryggskada och fick kramp.

Blev av med sin etiopiske tränare

Efter finalen kunde Sportbladet avslöja att hon mitt under säsongen bytte tränare från ex-stjärnan Bram Som till sin förre etiopiske tränare.

– Hon fick panik och gick tillbaka till sin gamla etiopiska tränare, sa managern Jos Hermens då.

Nu skriver Expressen att Aregawi blev ifråntagen samme etiopiske tränare, som inte namngetts, tidigare under säsongen för att hon var svensk och i samma veva portades Aregawi från sin träningsbana i Etiopien.

– Det här var på grund hennes svenska nationalitet. Hon hade en överenskommelse med det etiopiska förbundet tidigare, men nu fick hon inte använda sin coach längre. Och då blev det problem. Hon hade inte någon struktur, säger förre tränaren Bram Som.

"Hon följde inte mina råd"

När samarbetet med den etiopiske tränaren upphörde att gälla kallades Bram Som in som ny tränare, men lämnade senare då han och Aregawi inte kom överens om träningsupplägget samt att Aregawi inte lyssnade på Soms råd.

– Det som jag skrev ner i träningsprogrammet, hon följde inte det varje dag. Vi försökte hitta olika vägar för att jobba tillsammans. Hon hade en del tankar om träning, jag hade en del tankar om träning. Vi tittade på hur vi kunde hjälpa varandra, säger Som.

Oklar tränarsituation inför OS

Därför återupptog Aregawi samarbetet med den etiopiske tränaren som nu hjälper henne liksom Aregawis pojkvän Yemane Tsegay, silvermedaljör på marathon.

Hur tränarsituationen kommer att se ut efter VM är ännu inte klart.

– Jag hoppas att vi kan hitta en lösning och göra någonting bra inför OS, för hon är ju så otroligt talangfull. Det är det som gör det här så spännande. Det skulle kunna bli så bra, det här, säger Bram Som.