Mot världsrekord med nya masken

Kommer alla idrottare snart se ut så här?

1 av 2 | Foto: Foto: AP
SPORTBLADET

Har Batman eller Spindelmannen intagit fågelboet i Peking?

Nej, det är bara världens bäste tiokampare Ashton Eaton i ismasken snart varje idrottsman kanske kommer att bära.

Om inte Ashton Eatons prestationer vid friidrotts-VM dragit uppmärksamheten mot amerikanen så har definitivt hans nya tävlingstrick gjort det. Masken som kanske är en del av förklaringen till att 27-åringen leder tiokampen efter fem avklarade grenar.

– Efter att ha ställt frågor kring återhämtning frågade jag mig själv varför det känns så bra att hälla en flaska vatten över huvudet efter ett lopp. Jag vet inte svaret men faktum är att det känns bättre och får mig att prestera bättre, säger Eaton till Daily Mail.

”Det perfekta scenariot”

Eatons sponsor tog amerikanen på orden och skickade sina utvecklare till ritbordet. Svaret blev en specialgjord mask som tiokamparen nu testar i skarpt läge under VM.

Masken, som fortfarande är i utvecklingsstadiet, träs på huvudet och innehåller en rad fickor med plats för kallt isvatten. Eaton använder masken framförallt mellan sina försök i stavhopp och höjdhopp när tiden på innerplanen blir lång för att kunna återhämta sig snabbare.

– Det perfekta scenariot vore om det kan kännas som om jag precis börjat inför varje nytt försök, säger Eaton.

På väg mot världsrekord

Om det är masken som hjälpt eller inte återstår att se men klart är att Ashton Eaton fått en flygande start i VM. Efter första dagen leder 27-åringen tiokampen på 4703 poäng, 173 före Kanadas Damian Warner. Detta efter bland annat 45 sekunder blankt på 400 meter, ett nytt världsrekord för mångkampare på distansen.
På lördag fortsätter tävlingen där Eaton tippas kunna utmana sitt gällande världsrekord i tiokamp på 9039 poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM