”Är vårt tuffaste VM någonsin”

Bara fyra USA-guld efter slarv och skador

Ronnie Ash tjuvstartade i korta häcken.
SPORTBLADET

PEKING. Är det inte en tjuvstart så är det ett fall.

Är det inte ett millimeter-övertramp så är det en skada.

USA:s VM har blivit en uppräkning av olika sätt att slarva bort medaljer på.

– Det här är vårt tuffaste VM någonsin, säger stavstjärnan Jenn Suhr.

De har en attityd som brukar skrika bäst när det gäller. Men friidrotts-stormakten USA:s VM har utvecklat sig till en närmast parodisk rad av motgångar. Redan i första dagens första gren smällde sjukamperska Barbara Nwaba in i första häcken och förstörde sitt VM.

Sen har det bara rullat på. Givna guldkandidater som Jeff Henderson, Bershawn Jackson och Dawn Harper-­Nelson har lämant Fågel­boet med nedböjt huvud och i tårar.

I Moskva 2013 tog USA 25 medaljer, med bara två dagar kvar av VM fattas det elva för att nå dit. I medaljtabellen är man två guld efter ledaren Kenya, sex mot fyra.

Olympiamästarinnan i stavhopp, Jenn Suhr, förstörde sin guldchans redan på uppvärmningen när hon skadade sin ljumske under ett inhopp. Hon är närmast uppgiven när hon pratar om landets tunga VM.

”Andra är duktiga”

– Det verkar som vi har haft svårt att ställa om laget efter uttagningarna. Jag har aldrig sett så mycket fysiotejp i omlopp som här. Det här har varit det tuffaste VM:et någonsin.

David Oliver, som misslyckades i 110 meter häck-­finalen, väljer att hylla resten av världen:

– Det finns andra som är duktiga också, du kan inte räkna med att vinna guld bara för att du har ett linne där det står team USA, säger han.

Under sista helgen kan siffrorna förbättras för USA, när bland annat tiokamparen Ashton Eaton väntas ta ett guld, och stafetterna också väntas ge medaljer av fin valör.

Följ tävlingarna här

Fotnot: Denna text skrevs före lördagens finalpass där bland annat Eaton tog guld och herrarnas stafettlag diskvalificerades.

FAKTA

KENYA TOPPAR MEDALJLIGAN

1. Kenya 6 3 2 11

2. USA 4 4 6 14

3. Jamaica 4 2 3 9

4. Storbritannien 3 1 0 4

5. Polen 2 1 3 6

6. Kuba 2 1 0 3

7. Kina 1 4 1 6

8. Tyskland 1 3 2 6

9. Etiopien 1 2 0 3

10. Kanada 1 1 2 4

11. Nederländerna 1 1 1 3

12. Ryssland 1 1 0 2

HÄR ÄR ALLA FLOPPAR FÖR DE AMERIKANSKA VM-FRIIDROTTARNA

Jenn Suhr, stavhopp

Olympiska mästarinnan i stavhopp från 2012 var redo för guldjakt. Men i första ansatslöpningen på uppvärmningen skadade hon ljumsken. Hon hoppade ändå 4,70 men kunde inte slåss om guldet.

Jenny Simpson, 1 500 meter

Världsmästare i Daegu 2011 och het medaljkandidat i Peking – ända till Abeba Aregawi trampade av henne skon inför avslutningsvarven.

David Oliver, 110 meter häck

Kom till VM som favorit, men i finalen gjorde han årets sämsta lopp och slutade sjua. ”Du vinner några och du förlorar några, det var inte min dag i dag”, konstaterade den före detta världsmästaren.

Marquis Dendys, längd/tresteg

Guldhoppet i längd hoppade jättelångt i kvalet, med millimeterövertramp. Hans enda godkända resultat räckte inte. I tresteget fortsatte motflytet när han hoppade lika långt som siste man till final men åkte ut på kortare andrahopp.

Jeff Henderson, längdhopp

Alla som såg första hoppet av Henderson i finalen insåg att han hade 8,70-kapacitet för dagen. Men återigen grinade millimeterna amerikanerna i ansiktet på plankan och hoppet rödflaggades. Ett för svagt säkerhetshopp och ett nytt övertramp senare så var Henderson ute ur VM – och tårarna ville aldrig sluta rinna.

Justin Gatlin, 100 meter

Ja, det kanske bär emot. Men Justin Gatlin hade ju det där 100-metersguldet i sin hand när det var fem meter kvar. Då gjorde han plötsligt tidernas juniormisstag, tog ett snubbelsteg och spände bort det största guldet av dem alla…

Brittney Reese, längdhopp

Trefaldiga världsmästarinnan hoppade 6,97 på amerikanska uttagningarna. I längdkvalet i Peking kom hon inte ens i närheten av en finalplats med sina 6,39. Benen såg ut som bly på mästerskapsspecialisten.

Alysia Montaño, 800 meter

Tillbaka efter barnafödande var VM-fyran från 2013 på jakt efter medalj. Det tog abrupt slut redan i försöken när Montaño gick omkull efter att ha krokat i en annan löpare. Protesten var verkningslös och amerikanskan fick packa väskan.

Barbara Nwaba, sjukamp

USA borde kanske anat vart åt det här VM:et var på väg när Barbara Nwaba inledde VM:s första stadiongren, sjukampen, med att störta rakt in i första häcken och förstöra sin VM-chans.

Bershawn Jackson, 400 meter häck

USA:s paradgren blev till en mardröm. Redan i försöken försvann guldfavoriten ”Batman” Jackson ut och sen rasade Johnny Dutch ut i semi. I finalen slog Michael Tinsley i en häck så illa att han blev sist i loppet och Kerron Clement förvandlade guldläge in på upploppet till en fjärdeplats efter att ha trippat ordentligt till näst sista häcken. Ridå.

Trey Hardee, tiokamp

Den rutinerade tiokamparen var en given medaljkandidat på förhand. Men i andra grenen, längdhopp, small det till i ryggen i ett upphopp och VM var över. ”Jag är förstörd över att behöva dra mig ur tävlingen, jag har försök allt men det var bara inte meningen”, sa han.

Dawn Harper-Nelson, Sharika Nelvis, Kendra Harrison, 100 meter häck

De var de tre snabbaste på förhand. Sen brakade Dawn Harper-Nelson in i andra häcken i semifinalen. Kendra Harrison tjuvstartade sig ur samma runda innan världsettan Sharika Nelvis förstörde sitt finallopp med ett hårt islag. Fiasko!

Ronnie Ash, 110 meter häck

Medaljkandidaten på korta häcken kom aldrig ens ur blocken. Eller ja, det gjorde han ju – för snabbt. Han vägrade acceptera tjuvstarten och grälade med funktionärerna i flera minuter innan han rasande lämnade arenan.