Rekordslakt av Annika Sörenstam i Phoenix

SPORTBLADET

PHOENIX, ARIZONA

Ingen damgolfare hade någonsin gått under 60 slag på en och samma rond på USA-touren.

Fram tills på fredagen.

Med 59 slag skrev svenskan Annika Sörenstam historia i Phoenix.

Foto: AP
Annika Sörenstam hoppar jublande upp i caddien Terry McNamaras famn.

Sörenstams succérond kom under den andra dagen av Standard Register Ping Tournament i Phoenix. Den före detta världsettan presterade fem birdies under de sista nio hålen.

Men det var inte avslutningen som var mest imponerande.

Det var inledningen.

Under de första nio hålen gjorde Sörenstam, som började ronden på det tionde hålet,  å t t a  birdies. Hon gick sammanlagt 13 slag under par på ronden, och efter två dagars spel är hon 20 slag bättre än banans idealresultat - också det ett rekord för damernas USA-tour.

Tidigare var den bästa endagarsscoren 61 slag och det bästa resultatet efter två dagars spel var 17 under par. Sörenstam delade rekordet om 61 slag med australiskan Karrie Webb och sydkoreanskan Se Ri Pak.

Även Sörenstams 13 birdies var nytt rekord. Ingen har någonsin noterat fler än elva under en och samma rond.

På herrarnas USA-tour är det bara tre spelare som har noterat 59 slag - Al Geiberger, Chip Beck och David Duval.

Succéronden räckte naturligtvis till en klar ledning i tävlingen, trots att många spelare ännu inte hunnit spela klart den andra ronden sent på fredagskvällen, svensk tid.

För Sörenstam var fredagens rekordskörd en ytterligare en bekräftelse på hennes status inom damgolfen. Så sent som i söndags vann hon sin 24:e seger på USA-touren när hon vann i Tucson, Arizona. Hon var också den spelare som vann flest tävlingar under 1990-talet med 18 segrar på USA-touren. Två av segrarna var så kallade majors, båda i US Open (1995 och 1996).

Tillsammans med australiskan Karrie Webb är hon den enda som tjänat in mer än 1 miljon dollar, motsvarande omkring 10 miljoner kronor, under tre separata säsonger.

Sörenstam har även vunnit sex tävlingar på Europatouren.

Fakta: Annika Sörenstam

TT-Reuters-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM