Sörenstams flyt: 80 mm regn

34 hål i dag - men blöta greener ger svenskan slagläge

SPORTBLADET

SOUTHERN PINES

Jag tror inte det.

Regnet gör att Annika Sörenstam vinner.

Trampade lite på en av de blöta greenerna på mästerskapsbanan och försökte bestämma mig för om vår svenska världsetta förlorat US Open.

80 millimeter regn på ett par timmar. Skyfallet dränkte de 18 hålen på Pine Needles.

Men förra världsettan Karrie Webb hann spela klart en fantastisk runda och tagit ledningen med fem slag.

I klubbhuset satt en spelsugen Annika Sörenstam och jag antar att hon var rasande över att inte få komma ut på banan. Det sista namn hon vill se högst upp på ledartavlan är Webb.

Till slut hann Annika spela två hål under usla väderförhållanden. Det andra hålet slutade med en bogey och plötsligt hade Webb sex slags försprång.

Logiken stämmer inte

I morse gick Annika Sörenstam upp strax efter fyra och kom till banan när Karrie Webb fortfarande låg och sov.

Sörenstam går 34 hål idag. Webb 18. All logik säger att US Open är förlorat för svenskan. Så är det inte.

34 hål är inga problem för roboten Annika Sörenstam.

Det finns klara fördelar.

Första 16 hålen är greenerna långsamma efter det stora skyfallet - det är perfekt för Sörenstam, som slipper beräkna hur bollen ska tjur-rusa på greenerna.

Att varje hål blir lite längre, utan rull på bollen, kvittar. Sörenstam slår längre än Webb och har kraften att göra det en hel dag.

Sörenstams uppskjutna runda blir enklare än Webbs runda i går.

När Webb ska ut i eftermiddag har greenerna torkat upp och blivit snabba som parkettgolv igen. Då tror jag Sörenstam har ätit upp försprånget och har skaffat sig ett mentalt övertag.

Sörenstam har spelat mer än 30 hål tidigare, utan att klappa igenom. Hon klarar av att vara mentalt fokuserad under sju timmars spel - även i ett mästerskap som US Open.

Dessutom är det tveksamt om det blir så mycket som 34 hål. De sista grupperna lär gå ut sent och hinner knappast spela färdigt före spelstoppet klockan åtta.

Det finns ytterligare ett skäl att tro på Sörenstam:

Karrie Webb har haft flera bra rundor i år men brustit i koncentrationen när det varit vinnarläge - och istället slutat tvåa, vid tre tillfällen.

Annika Sörenstam har vunnit fem turneringar - flera av dem efter lyckad jakt från en plats långt ner på ledartavlan. Som i US Open.

Världsettan har bara spelat 20 hål av 72. Hon har hur många möjligheter som helst att knäcka motståndet.

Att det dessutom är Karrie Webb som jagas är en fördel. Annika Sörenstam har nämligen två stora mål med sin golfsatsning; att bli historisk - och att besegra Karrie Webb.

På söndag har hon lyckats med båda.

Carin Koch vann förra veckan och bytte caddie i måndags.

Tjänstefel.

Därför slutade hon på fjorton plus, samma resultat som skolflickan Morgan Pressel, 13.

Sofia Grönberg.

29 slag över par och absolut sist, på 150:e plats. Men det blev i alla fall ett par dagar på fina greener och bra träning.

Thomas Tynander