US Open hotas av sabotage

Ex-anställd hällde syra på greenen i form av hakkors

SPORTBLADET

TULSA

Southern Hills Country Club är redo för US Open. Men banan är ombyggd - efter ett attentat.

En tidigare anställd hällde syra över greenerna - i form av hakkors.

Han har hotat att slå till igen.

- Det kan ske igen, säger klubbdirektören.

Foto: ap
LYCKLIGT OVETANDE Jesper Parnevik och övriga golfeliten i US Open tränade i går på den golfbana som tidigare fått syra på greenerna i form av hakkors.

Tiger Woods, Jesper Parnevik och den övriga världseliten spelade i går sina första träningsrundor på Southern Hills Country Club, i Tulsa.

Greenerna är förstås perfekta. Det var de inte sommaren 1999. Tidigt på morgonen den 26 juni upptäcktes att tolv av klubbens greener och tre utslagsplatser var förstörda av syra. Någon hade hällt den frätande substansen i form av bland annat nazistiska hakkors - och bränt in en varnande hälsning:

"Be back for the US Open".

Det skakade klubbens ledning:

- Vad är det som säger att den som gjorde det inte kan komma tillbaka och göra det igen? undrar Nick Sidorakis som är klubbdirektör.

För att undvika skandalrubriker tystades historien ner. Polisen kopplades in men inga tidningar rapporterade om attentatet.

Under hösten fick mästerskapsbanans samtliga 18 greener byggas om. Experter kopplades in för att säkerställa att orginalritningarna följdes.

Priset: 30 miljoner kronor.

Golfbanan var helt stängd för spel under tio månader och öppnade först för ett år sedan.

Klubbledning och anställda arbetade hårt för att inte veckans US Open skulle äventyras. Men en anställd slapp rädda banan.

Misstankarna riktades tidigt mot en av banans greenkeepers. Han hade öppet visat sitt hat mot klubbledningen, upplevdes som våldsam och var irriterad över att de anställda drevs hårt i arbetet.

Under den aktuella natten sov greenkeepern i en lastbil inne på klubbens verkstadsområde och sa upp sig direkt efter attentatet.

Polisen upptäckte snabbt att han hade ett kriminellt förflutet och vid flera tillfällen dömts för dödshot.

Southern Hills CC har valt att inte stämma sin tidigare anställde.

- Det kostar för mycket och det fanns inga ögonvittnen, säger W.K Warren Jr, i styrelsen.

Sanningen är att klubben gör allt för att tysta ner historien i samband med US Open.

Thomas Tynander