Hettan riskerar knäcka US Open-spelarna

”Många svimmar i sådan här värme”

SPORTBLADET

TULSA

Det stora samtalsämnet inför US Open:

Värmen.

- Det kan vara en fruktansvärd hetta, säger Jesper Parnevik.

Arrangörerna av US Open har spenderat över 100 miljoner kronor på förberedelser inför mästerskapet på Southern Hills CC i Tulsa, Oklahoma.

Det har smyckats, klippts och putsats. Men en detalj de inte kan påverka är - hettan i Oklahoma.

Sedan i måndags har temperaturen varit stadigt runt 34 grader i skuggan. Ute på banan är värmen stundtals olidlig, främst på grund av den enorma fuktigheten.

- Är det torrt så kvittar det väl men det är fuktigheten som kan knäcka en spelare. Jag vet många spelare som har svimmat i sån här värme, säger Lance Ten-Broeck som är Jesper Parneviks caddie.

En normalstor spelare förlorar upp till fyra liter svett vid de förhållanden som nu råder i Tulsa. Samma mängd vätska måste ersättas, varje spelare tvingas dricka minst fyra liter vatten för att inte torka ut.

- Det allra bästa är att dricka allt vatten före tävlingen och känna sig svullen. För att sen fylla på allt eftersom, säger läkaren Bill Mallon som fanns med när US Open senast avgjordes i Tulsa, 1977.

Storfavoriten Tiger Woods är inte orolig:

- Jag är uppväxt med sån här värme. Det är värre för många av grabbarna från Europatouren.

För publikens skull finns sju läkarteam utplacerade längs banan. Flera fall av värmeslag har rapporterats varje dag under övringsrundorna.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM