Åtta svenskar klara för British Open

SPORTBLADET

LYTHAM, ENGLAND

Åtta svenskar har kvalificerat sig för majortävlingen i golf, British Open, som börjar på torsdag.

Men bara en av dem - Olle Karlsson - kom in via kvalspelet.

Totalt spelade 18 svenskar i det sista British Open-kvalet. Det fanns visserligen färre platser i årets kvalspel, 33 stycken, men att rutinerade spelare som Per-Ulrik Johansson, Gabriel Hjertstedt och Jarmo Sandelin skulle misslyckas, var inte väntat.

För Olle Karlsson blir det tredje gången, på nio försök, som han spelar i The Open. Han hade 71 och 69 slag i sina kvalrundor och klarade precis att ta en plats.

Per-Ulrik Johansson var efter 73-69, tre slag från särspel om en kvalplats. Det var första gången på tio år som han misslyckades med att ta en plats i British Open. Alla nio gångerna sedan 1992 har han varit med.

- Det känns konstigt. För även om jag inte alltid har varit direktkvalificerad så har jag ju alltid lyckats komma in via kvalet, säger han till TT vid ett kort besök på veckans majorbana - Royal Lytham & St Annes.

Trög start

Att den 34-årige Johansson över huvud taget behövde kvala in till tävlingen beror framför allt på att han till den här säsongen har bytt tour, från den i Europa till den i USA. Efter en trög inledning (han missade kvalgränsen i tio av elva tävlingar) så lossnade det för ett tag sedan (elva, sexa och nia som bäst).

- Det har känts bra de två senaste månaderna och jag har god chans att få behålla spelkortet till nästa säsong. Men när jag kom hit så funkade det inte alls. Så nu får jag väl åka hem till Sverige och vinna Scandinavian Masters i stället, säger han innan han åker hem till Sverige och laddar för den svenska Europatourtävlingen om två veckor.

Fasth klar

Mathias Grönberg, Pierre Fulke, Robert Karlsson, Jesper Parnevik och Henrik Stenson var direktkvalificerade till British Open. Och i helgen kvalificerade sig Fredrik Jacobsson och Niclas Fasth till tävlingen. Jacobsson genom sin 14:e plats i Scottish Open, som avslutades på söndagen, Fasth genom en alternativ penningliga på Europatouren, som startade efter PGA-mästerskapen i maj.

Ingela Ahlberg/TT