Parnevik på väg uppåt igen

Hoppfull inför favorittävlingen

SPORTBLADET

LYTHAM, ENGLAND

Jesper Parneviks golfsäsong har varit som den gigantiska berg-och-dalbanan i närbelägna Blackpool.

När han nu blickar ut över Royal Lythams golfbana, där hans favorittävling British Open ska spelas i veckan, ser han sig själv i en uppåtsträvande vagn.

Jesper i slag.

Jesper Parnevik brukar utstråla lugn och självförtroende inför British Open. På de brittiska linksbanorna är han ju som på mammas gata efter två andraplatser, en fjärde och en tionde plats.

Och när det nu börjat blåsa upp över Royal Lytham, ett stenkast från Irländska sjön och en halvmil söder om den engelska nöjesmetropolen Blackpool, känner han sig ännu mer uppåt.

- Jag tror att jag kan vara med och slåss om segern även om det inte blåser, men det blir större separation mellan topp och botten om det är tufft väder. Jag vill ha tufft väder, säger han.

För två år sedan var det hösnuva som satte stopp för segerplanerna på Carnoustie (tia). I fjol var det den skadade höften som sabbade spelet på St Andrews (36:a).

Till årets brittiska majortävling har han fått ordning på både kropp och spel.

- Att säsongen varit så mycket upp och ner beror mycket på att jag skaffade mig dåliga svingvanor när jag hade ont i höften förra året. Och det tog tid att komma ur dem.

Tog tid efter operationen

Han opererades i september i fjol och tränade hårt hela vintern för att hitta tillbaka till sitt vinnande spel.

- Det tog längre tid än jag trodde. För även i de tävlingar som jag lyckades bra i, exempelvis Honda Classic som jag vann, så satt inte spelet. Det är mycket roligare att spela golf nu när jag vet vart bollen tar vägen.

Mycket och hård träning inför US Open, för en månad sedan, var nyckeln.

- Det var bara träning som gällde. Jag fokuserade på att ta tillbaka det spel jag hade innan jag blev höftskadad och struntade i resultaten i tävlingarna.

- Den hårda träningen inför US Open gav resultat, men inte förrän nu. Jag spelade väldigt bra förra veckan (åtta i Scottish Open) men puttningen var inte max då.

Inte rädd längre

Det var för över ett år sedan som Parnevik skadade höften. Tidigt på våren 2000 spelade han drömgolf, vann två tävlingar och utmanade Tiger Woods om förstaplatsen på USA-touren. Men den allt tilltagande smärtan i höften gjorde att han ändrade svingen för att undvika så mycket smärta som det bara gick. Och han spelade allt sämre. Att han nu lyckats hitta en bra sving igen var viktigt för honom.

- Det har betytt väldigt mycket för självförtroendet att jag nu kan spela som jag vill spela. Jag är inte rädd. Det var väldigt jobbigt när bollen inte gick dit den skulle.

Han gav sig också den bästa tänkbara uppladdningen inför British Open och den kommande säsongen i USA - tre veckors ledighet hemma i Sverige tillsammans med familjen.

- Då tog jag det lugnt från golfen. Man behöver också vila ibland.

Ingela Ahlberg/TT