Fulke vaknar till liv i British Open

SPORTBLADET

ST ANNES, ENGLAND

Efter kanonstarten i januari, då Pierre Fulke spelade in fem miljoner kronor på fem dagars golfspel, har det varit tungt.

Men nu är det British Open och då vaknar Fulke till liv igen.

- Jag kanske ska ta ledigt på våren och börja först till British Open, föreslår han.

Fulke i slag.

Han fick 69 slag (två under par) den första dagen av årets upplaga av British Open på Royal Lytham & St Annes. Det är ett bra resultat med tanke på förutsättningarna - i byarna ganska hård vind. Han är exempelvis två slag bättre än världsettan Tiger Woods.

Men han är inte ensam svensk med 69 slag, både Niclas Fasth och Jesper Parnevik gick två under par inledningsvis.

- Jag är jättenöjd med tanke på hur jag spelat resten av året, säger den 30-årige smålänningen Fulke, som efter andra platsen i penningstinna inofficiella matchspels-VM i Australien inte har en enda tio-i-topplacering.

- I dag kändes det bra för första gången på länge. Svingen börja komma igång. Puttningen har stämt några veckor.

Lärt sig säga nej

Uppståndelsen efter framgången i januari, då han säkrade en plats i hösten Ryder Cup, gjorde att han tappade fokus på golfspelet. Han tackade ja till för många sponsoruppdrag och andra jippon och har först nu lärt sig att säga nej.

I British Open, som spelas för 130:e gången, inledde han med fyra par och gjorde sedan två birdies i rad och ytterligare en birdie på det åttonde hålet.

- Det var viktigt att komma igång bra på de första hålen, att inte göra bogeys där. Sen släppte det. Att jag fick en bra start gjorde att jag var med i matchen igen.

Älskar British Open

Fulke trivs bra på brittiska linksbanor. Så bra att han bosatt sig i golfens hemstad, St Andrews i Skottland, där han i fjol blev sjua och bäste svensk i British Open.

- Jag älskar British Open för att det finns en tradition och för att det är grymt roligt att spela på linksbanor. Det är variation, man måste använda fantasin.

- Och det får gärna blåsa. Det är det enda försvar som banan har, särskilt när det är så mjukt ute på banan. Par ska vara en bra score på en sån här bana.

Han säger att självförtroendet har fått sig en rejäl skjuts av torsdagens spel i British Open och ser nu fram emot den andra ronden.

Det gör också Niclas Fasth och Jesper Parnevik. 29-årige Fasth gjorde British Open-debut.

- Det är jättekul, det är en speciell stämning. Och jag är väldigt nöjd med dagen. Jag spelade jättebra, men scorade uselt. Det var skönt att göra några birdies på slutet, säger han.

Järnettan bra vapen

Fasth gjorde birdies på det 16:e och det 18:e hålet på sin 69-rond. Och han tackar järnettan för resultatet.

- Jag har inte använt järnettan på flera år, men upptäckte på inspelsvarvet att jag skulle behöva en för att kunna slå låga slag, så jag fixade en igår. Jag använde den åtta gånger från tee i dag och träffade fairway varje gång, säger Fasth.

Jesper Parnevik är också väldigt nöjd med sitt spel. Det var över ett år senast.

- Jag kunde slå bollen som jag ville. Det var bara touchen med puttern som inte var hundraprocentig, jag hade lite svårt med farten på greenerna, säger Parnevik.

Han var två decimeter från att göra en albatross, tre under par, på det sjätte hålet (par 5:a). Han gjorde förstås egale samt birdie på hålet innan och hålet efter, men treputtade sedan på det nionde hålet efter att ha missat en knapp metersputt för birdie.

- Det var det tristaste i dag. Annars är jag nöjd med läget.

Resultat från första dagen

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM