Montgomerie puttade sig till ledning i British Open

SPORTBLADET

ST ANNES, ENGLAND

I sju år var han Europaetta. Han har vunnit 29 tävlingar över hela världen.

Men skotten Colin Montgomerie har aldrig vunnit en major.

Nu när han inte längre är den bäste, han har bara vunnit en tävling på över ett år, kanske han tar chansen.

Montgomerie leder British Open efter första dagen med 65 slag, sex under par. Han är tre slag före den stora överraskningen, nyblivne finländske proffset Mikko Ilonen, samt amerikanerna Brad Faxon och Chris DiMarco.

Colin Montgomeries älskar British Open. Det är den tävlingen han allra helst vill vinna. Men kärleken har inte varit besvarad. Av elva försök har han missat kvalgränsen fem gånger och hans bästa resultat har varit en åttonde plats.

Puttade bra

Men kanske har britternas tidigare största hopp större chans i år när han inte längre är den bäste. Han puttade otroligt bra den första dagen på Royal Lytham & St Annes.

- Jag tror att jag hade tio enputtar plus att jag satte en chip, säger han.

- Det var viktigt för mig att få en bra start, att det skulle gå bra de första tre, fyra första hålen. Att få birdie på första hålet var dock en bonus. Det var väldigt skönt att få sätta den allra första putten - från tolv meter.

Den 20-årige finländaren från skidmetropolen Lahtis firade triumfer som amatör. Bland annat vann han Brittiska amatörmästerskapen i fjol och fick därmed en inbjudan att spela US Masters i våras. Ilonen valde därför att inte bli proffs förrän efter USA-äventyret. Det gick dock inget vidare, han blev utslagen efter två dagars spel, liksom han blev i British Open-premiären förra året.

Woods inte borta

I år inledde han British Open storartat. Ilonen hade en sen starttid på Royal Lytham och fick njuta av att vinden lagt sig frampå kvällen. Han gjorde fem birdies och två bogeys.

Världsettan Tiger Woods, som är storfavorit i alla tävlingar han spelar, inledde med en parrond, 70 slag.

- Det var inte lätt där ute idag, så jag är nöjd. Jag har i alla fall inte spelat mig ur tävlingen med mitt resultat, jag är fortfarande kvar, säger Woods.

Ingela Ahlberg/TT