”Det är svårt att koncentrera sig”

Robert Karlsson spelar - trots sorgen efter mamma

SPORTBLADET

LONDON

Det gick trögt för Robert Karlsson på Royal Lytham and S:t Annes i går.

Tankarna var på annat håll.

Sorgen efter mamman som nyligen gått bort är stor.

- Det var svårt att koncentrera sig, säger Robert Karlsson, 31.

Foto: AP
MAMMA I TANKARNA Robert Karlsson ställer upp i British Open - men tankarna finns hos mamma Valborg, som gick bort i cancer för en vecka sedan.

Han tvekade in i det längsta om han skulle ställa upp i British Open. Men bestämde sig för att ändå genomföra den prestigefyllda tävlingen. Trots att han kanske helst av allt stannat hemma i Sörmland för att stötta familjen.

Robert Karlssons mamma Valborg gick bort för en vecka sedan, 56 år gammal, i magcancer. Sjukdomen kom hastigt, någon månad tidigare.

"Spelar ingen roll"

Golfturneringen, som de flesta bara drömmer om att få spela, kändes plötsligt mindre viktig.

- Det känns som om det inte spelar någon roll om jag spelar bra eller dåligt. Men samtidigt vill jag spela bra, säger Robert Karlsson till TT.

Det är svårt i en sport som styrs minst lika mycket av humör som av något annat. Det började också aningen skakigt för svensken från Katrineholm, som spelar för Arlandastad.

På de första hålen spökade de ökända bunkrarna. Hela 129 sandhål finns utspridda över banan Royal Lytham and S:t Annes. På första rundan lyckades svensken endast med en birdie och slutade totalt på 75 slag, fyra över par.

Missar cutten?

En besvikelse för Robert Karlsson har gjort ett bra år på Europatouren hittills. På tolv tävlingar har han tagit sex topptioplaceringar och snittet ligger på 70 slag. Han ligger just nu på sjunde plats på Volvo-rankningen med drygt 5,7 miljoner inspelade kronor.

Vad som krävs av honom i dagens spel beror mycket på vädret. Spelarna på plats tippar att gränsen kommer att ligga omkring tre över par.

Robert Karlsson riskerar att missa kvalgränsen ("cutten"), men är långt ifrån uträknad.

- Jag har inte spelat bra idag. Men jag hoppas fortfarande att jag ska kunna klara mig kvar i tävlingen även till helgen, säger han.

Jessica Ritzén