– Jag har aldrig varit lyckligare

McDowell firade skrällsegern med champagne och cigarrer

SPORTBLADET

KUNGSÄNGEN

Champagne på en klubbveranda har väl aldrig smakat bättre.

– Vinnarchampagne är den bästa sorten, ler Graeme McDowell efter Scandinavian Masters.

– Jag har aldrig varit lyckligare.

Foto: MAGNUS SANDBERG
bästa sorten Redan i fjärde proffstävlingen slog Graeme McDowell till med sin första seger. Inte undra på att champagnen på klubbverandan smakade bra. ”Vinnarchampagne är den bästa sorten”, säger han och ler.

Knappast någon kände till Graeme McDowell, 23, när han landade i Stockholm i tisdags kväll.

Nu vet vi.

Graeme McDowell är spelaren som i våras rankades etta av alla collegespelare i USA och nu har vunnit sin första stora titel, bara veckor efter proffsdebuten.

– Jag mår fantastiskt. Det här är sånt som alla killar drömmer om när dom står och puttar på sin hemmabana, berättar han och smakar på champagnen.

Solen är på väg ner bakom hans rygg, någonstans ovanför krönet vid nionde fairway.

Graeme McDowell bor i Portrush, Nordirland, och är medlem på Royal Rathmore Golf Club. I klubbhusets pub var det fest i går eftermiddag.

– Jag ringde direkt och sa till grabbarna på puben att jag betalar drickat den närmaste timmen. Jag hade lovat min pappa att göra det när jag vann på Europatouren.

Prischecken visade 2,8 miljoner kronor.

– Mamma fick min allra första check som proffs och nu hoppas jag kunna köpa henne ett drömhus, jag kommer inte direkt från någon rik familj och dom har fått offra mycket för att jag ska kunna spela golf.

I går eftermiddag satt de klistrade framför tv-apparaten utanför Belfast och såg hur en dröm blev verklighet. Masters var bara sonens fjärde tävling på touren.

Bättre än Tiger Woods

Men någon present till sig själv planerar Graeme McDowell inte. Det är belöning nog att han nu slipper höstens kval för fortsatt spel på Europatouren – en seger ger automatiskt två års spel på touren.

Segern i Masters var ingen tillfällighet. Efter tre år på universitet i Birmingham, Alabama, var snittscoren (69,8) bättre än Tiger Woods dåvarande (70,2).

– Fast det där tycker jag är pinsamt. Jag kan ju inte på något sätt jämföras med Tiger, säger McDowell blygsamt.

Succén i USA gav honom tillfälligt medlemskap på Kungsängen – och ett wild card.

Födelsedagen i tisdags firades på flygplatsen i Manchester, planet till Stockholm var ordentligt försenat och det blev bara nio inspelningsvarv.

– Då trodde jag ju knappast att jag skulle sitta här som vinnare, säger han.

I bagaget hade han dessutom sin sämsta period någonsin med puttern.

– Jag har aldrig mått så dåligt med puttern som när jag spelade förra veckan.

Tourveteranen Darren Clarke bjöd honom därför på en ny putter före avresan – den blev segervapnet.

Firade med caddien

– Mitt järnspel den här tävlingen har ju varit det sämsta på en månad och drivern fungerade inte heller. Det blev närspelet som avgjorde och att vinna en titel med puttern är en fantastisk känsla!

Precis som firandet med vännen och caddien Craig Gordon, på Kungsängens klubbveranda. De spelade collegegolf tillsammans och Craig hoppade in som caddie i ett misslyckat kval till British Open, nyligen.

– Sen skulle vi egentligen inte jobba mer tillsammans, men när jag fick chansen att komma hit visste jag att han var ledig, berättar Graeme.

– Så nu lär han inte bli av med mig, avbryter Craig och skrattar.

Sen kommer cigarrerna fram.

Strax före nio i går kväll lämnade Graeme McDowell Arlanda, för en natt på Holiday Inn utanför Heathrow, i London.

I dag möts han i Belfast av föräldrar och vänner.

Och hyllas som en mästare.

Medlem i Kungsängen

Thomas Tynander