Sörenstam ler igen

”Jag mådde inte så bra när jag kom hit, efter det som hände i Skottland - men nu...”

SPORTBLADET

HELSINGBORG

I kväll firar Annika Sörenstam sin seger i Compaq Open med kräftskiva hemma hos föräldrarna i Stockholm.

Och kan se tillbaka på mäktiga hyllningar under tävlingens sista dag.

- Jag fick nästan tårar i ögonen, säger hon.

Foto: ARNE FORSELL/BILDBYRÅN
JAA DÄR SATT DEN Under fyra dagar har 61 000 golfdiggare strosat runt på Vasatorp. I går var det 21 000 som ville få en glimt av den svenska världsettan.

Visst vann Annika Sörenstam.

Och visst hyllades hon stort även under avslutningsrundan, precis som i lördags. Arrangörerna uppskattar att 21 000 åskådare följde avgörandet i Compaq Open - och alla ville se den svenska fixstjärnan.

Nära till tårarna

- När jag kom upp för artonde fairway och alla stod och applåderade blev jag rörd. Jag fick nästan tårar, berättar Annika.

Även caddien Terry McNamara applåderade. Efter ledning under samtliga fyra tävlingsdagar vann Annika Sörenstam tourtävlingen på hela 17 slag under par, fyra före tvåan Sophie Gustafson.

- Det är inte alltid lätt att ha en stor ledning inför sista rundan, det är lätt att bli passiv, men jag spelade försiktigt defensivt och koncentrerade mig på att inte göra några misstag, berättar Annika.

Efter fiaskot i British Open, där världsettan missade sin första kvalgräns på över tre år, var helgens seger en revansch.

"Fantastisk vecka"

- Jag mådde ju inte så bra när jag kom hit, efter det som hände i Skottland, men jag är glad att jag lyckades spela bra golf inför sån underbar publik.

- Det har varit en fantastisk vecka, publiken har varit underbar. Jag kände verkligen att jag var en hemmafavorit, att dom hejade på mig, och så är det ju inte alltid i USA.

Segern i Compaq Open gav 700 000 kronor.

Direkt efter prisutdelningen satte sig Annika tillsammans med maken David Esch och pappa Tom och mamma Gunilla i en bil, för en lång bilresa till Stockholm - där Annika inte hälsat på senaste tre åren.

- Nu stannar jag i tre dagar och programmet är fulltecknat, berättar hon.

- Jag ska umgås med vänner och släktingar, göra fystest med landslaget på Bosön och sen ska vi ha en kräftskiva på måndag kväll.

Söker sommarhus

- Jag får nog se till att kräftskivan är e f t e r fystestet!

Dessutom ska Annika och David göra allvar av planerna på att hitta ett stort sommarboende runt Mälaren.

- Vi ska titta på några hus och sen bestämmer vi tillsammans om vi köper. Men jag hoppas det blir jag som har sista ordet!

- Någon golf ska jag i alla fall inte spela.

Är du tillbaka i Sverige nästa år?

- Ja, det är jag.

- Det här var en riktig höjdarvecka!

Thomas Tynander