Nu styr Annika ett helt lag

Thomas Tynander: Solheim Cup kan bli en helsvensk tävling

SPORTBLADET

HELSINGBORG

En världsstjärna har visat upp sig och nu är det golffeber som räcker ända till september nästa år, när Europas damer möter USA på Barsebäck.

Tack vare Annika Sörenstam, förstås.

Nu vet vi dessutom att världsettan styr uttagningen av Solheim Cup - redan i år.

Inte oväntat.

Övre raden fr v: Sophie Gustafson, Maria Hjort, Catrin Nilsmark, Helen Alfredsson, Carin Koch, Lotta Neumann.

Tänkte nästan ta upp lite höjdhopps-klapp, när Annika Sörenstam i går ställde upp sig för en eagleputt på Vasatorps sista hål.

Ångrar att jag inte gjorde det. Jag tror att golfen skulle må bra av lite friidrottsstämning, vid dramatiska puttar. Jag skämtar inte - tänk er Annika Sörenstam med händerna i vädret, som för att dra i går lite stöd på läktarna inför en långputt.

Snacka om gåshud.

Kanske vågar vi hoppas på sånt inom golfen lagom till mötet mot USA i Solhem Cup, nästa år.

Jag räknar förresten med att Annika är med och tar ut laget - då, precis som hon är nu.

För nu vet vi att världsettan är med och väljer spelarna till Solheim Cup på Interlachen Country Club i Minnesota, nästa månad. Annika säger det förstås inte själv och lagkaptenen Dale Reid, 43, skulle aldrig ens antyda att världsettan kan påverka laget - men de har ofta talat om uttagningarna, som ju ska vara klara om en vecka.

Och efter triumfen i gårerkände Sörenstam lite motvilligt:

- Dale har frågat vilka jag vill spela med i Solheim....

(Sedan tystnad)

- ...jag sa att jag vill spela med Mimmi (Hjort) i bästboll och (Mhairi) McKay i foursome.

Varför Mimmi?

- Hon är aggressiv, vi skulle passa varandra bra. Jag spelar mitt spel och hon attackerar.

Sörenstam rekommender Reid

Sörenstam har med andra ord rekommenderat Dale Reid att ge Hjort och McKay wild cards. Så lär det också bli, Sörenstams ord väger tungt.

Totalt fem friplatser delas ut. Bara ett återstående wild card lär bli svenskt. Carin Koch är given, efter hjälteinsatsen senast mot USA och den fina form hon visat under hela året.

Catrin Nilsmark är ny kapten nästa år - men långt från en säker plats i årets lag. Närmaste veckan lär det stå mellan Nilsmark och Laura Davies, England. Catrin får hoppas att Davies tar nödvändiga poäng i Wales nästa helg, för att ta sig in på en ordinarie plats bland de sju bästa på rankingen.

Jag tror de sista två friplatserna går till Catriona Matthew, som spelade stor golf på USA-touren den här helgen, och Johanna Head, England, som också är i bra form.

Att Sverige dominerar Solheim Cup är inget nytt. Åtta svenskor har vunnit på USA-touren och sex av dem bildade halva det europeiska laget i det senaste Solheim Cup-mötet, för två år sedan, då USA besegrades i Skottland.

Fyra tjejer i det laget lär vara med nästa månad, i gen.

Det är ingen tillfällighet att tävlingen nästa år spelas på Barsebäck. Och eftersom Solheim Cup är känsloladdat räknar jag med ännu större publik och ännu mer gåshud, än i Helsingborg.

Och förhoppningsvis lite spontant drag på läktarna, som när Kajsa Bergqvist hoppar höjd.

Sportbladet tippar laget:

På egen hand: Annika Sörenstam, Raquel Carriedo, Karine Icher, Paula Marti, Sophie Gustafson, Laura Davies och Suzann Pettersen.

Wild cards: Carin Koch, Mimmi Hjort, Catriona Matthew, Johanna Head och Mhairi McKay.

Sportbladet granskar: Svenskorna som vill spela Solheim Cup

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM