Kaxigt med fem svenskor i Solheim

SPORTBLADET

Fem svenskor i Solheim Cup.

Lagkaptenen Dale Reid är kaxig i sin uttagning och vi får väl älska henne för det.

Men jag undrar vad de två petade tjejerna från Skottland säger nästa gång de möter Reid på en flygplats i Glasgow?

Kapten Reid från Skottland hade redan Annika Sörenstam, Sophie Gustafson och, till slut, Mimmi Hjort.

Klar sedan tidigare var även Carin Koch, förstås, som tack vare bländande form tidigt lovades ett av de tillgängliga frikorten.

Men att det skulle bli en femte svenska var oväntat.

Dale Reid valde bort två förhandstippade spelare från sitt eget hemland:

Janice Moody, som hade en viktig roll som poängplockare i senaste Solheim Cup och vann på USA-touren i våras. Det räckte inte. Catriona Matthew som visat fin form i USA senaste tiden. Räckte inte heller.

Fräck uttagning

Båda petades i sista stund och det förvånar många golfexperter i Storbritannien.

I stället gick en av friplatserna till Helen Alfredsson, som måste vara sjösjuk efter den märkliga resa hon haft i årets resultatlistor.

Jag tycker uttagningen av Alfredsson är kaxigt av Dale Reid.

Helen var ifrågasatt även inför mötet i Loch Lomond, för två år sedan, men vann sina tre singelmatcher och var en av nyckelspelarna när Europa vann. Reid tog ut laget även då och kan säkert räkna med lika fin utdelning i år, det finns nämligen få tävlingsmänniskor som Helen Alfredsson och sånt kan avgöra känslomässiga Solheim Cup.

Sörenstam fick rätt

Att Helen i helgen dessutom slutade fyra i Wales ger Dale Reid en bra svarsreplik när hon möter Moody eller Matthew på den där flygplatsen, hemma i Skottland. Varken Moody eller Matthew spelade bra när det som bäst gällde, inför helgens uttagning.

Noterar också att Annika Sörenstam fick som hon ville. I samtal efter svenska Compaq Open försökte världsettan övertala Dale Reid att rutinerade Mhairi McKay, Skottland, vore en perfekt partner i foursome. I går fick McKay sin plats i laget - trots usel rankning. Sörenstam har sett McKay lyckas i USA.

Thomas Tynander