Attacken mot Tiger Woods

Golfstjärnan kritiseras för feghet i kvinnofråga

SPORTBLADET

NEW YORK

Tiger Woods är i ett blåsväder som vägrar försvinna.

Han anklagas för att svika sin ras när han inte står upp mot diskriminering inom golfen.

- Jag väljer mina egna strider, säger världens bästa golfspelare.

i blåsväder Tiger Woods, här med sin svenska flickvän Elin Nordegren, kritiseras hårt för att han inte vågar ta ställning i en fråga om kvinnor ska få bli medlemmar i Augusta National Golf Club.

I somras tillfrågades Woods om Masters-turneringens hembana:

Vad anser du om att kvinnor inte får vara medlemmar i Augusta National Golf Club, Tiger?

- Det vore trevligt om alla kunde ha en jämlik chans att delta, men det finns inget att göra åt det. Alla har rätt att sätta upp vilka regler de vill ha, svarade Woods.

Stark kritik

Kritiken från kvinnorörelser blev stark och andra ansåg att Tiger, med en afro-amerikansk pappa och en thailändsk mamma, vände ryggen åt en lång tradition hos framgångsrika, svarta idrottstjärnor som använt sin stjärnstatus för att stå upp för civila rättigheter.

I helgen försökte Tiger Woods släta över sitt uttalande:

- Skulle jag vilja se kvinnor som medlemmar? Ja. Men det är vår rätt att ha vilka klubbregler som helst.

Men det gjorde bara att kritiken tilltog.

- Han säger att båda har rätt, va? säger pastor Joseph Lowery. Han låter som en politiker. Det är tur att han inte spelar golf på det viset.

- Jag antar att det är hans sätt att vara politiskt korrekt. Men du kan inte vara allting för alla. Ibland måste du ta en ståndpunkt.

Irriterad stjärna

Tiger Woods blir irriterad över kritiken. Inte minst för att vita spelare som Arnold Palmer och Jack Nicklaus - som båda är medlemmar i Augusta - inte behöver stå till svars för konservatismen inom golfen.

- Ja, det är verkligen intressant, säger Woods. Jag är inte medlem. Det är de.

Tommie Smith, sprintern som höjde en behandskad näve på prispallen i Mexiko City-OS 1968 som en markering för svartas rätt, tycker att Woods är på rätt väg efter att han sagt att Martha Burk, ordförande i kvinnorörelse, och William Johnson, ordförande i Augusta, borde träffas och reda ut saken öga mot öga.

- Jag tror att han börjar nå ett politiskt uppvaknande, säger Smith.

Vill välja strid

David Duval, Tiger Woods bästa kompis på golftouren, säger:

- Han är 26 år gammal. Låt honom spela golf. Jag tror inte att hans fokus ska ligga på social förändring. Han har just inlett sin karriär.

Tiger Woods vill få kritikerna att fokusera på Tiger Woods Foundation, en fond som stödjer minoritetsbarn som vill spela golf.

- Jag tror inte att det är celebriteters eller sportfigurers uppgift att vara förkämpe för alla frågor. Jag vill påverka liv på ett positivt sätt men jag vill välja mina egna strider, inte bli tvingad in i dem.

Idrott & politik - här är fler som väckt känslor

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM