”Woods - en byfåne”

Svenska golfproffset Marlene Hedblom sågar herrstjärnorna

1 av 3 | Foto: VIASAT BROADCASTING
Namn: Marlene Hedblom. Ålder: 30 år. Bor: Lägenhet i Gävle. Familj: Sambon Rickard. Proffs sedan: 1994. Aktuell rankning: 56 (efter en skadefylld säsong). Meriter: Vann europatourkvalet 1996, fyra i German Open år 2000. Prispengar i karriären: 1 miljon kronor. Nästa tävling: Europatouren i Australien, i februari. Tidigare yrke: Undersköterska. Intressen: Kläder och ishockey (Brynäs).
SPORTBLADET

Golf är showbiz.

Men dagens stjärnor har för lite utstrålning.

- Titta på Tiger Woods, vilken jädra byfåne.

Säger Marlene Hedblom, 30, golfproffset som snart blir tv-stjärna.

Det är inte länge sedan damernas blivande Solheim Cup-kapten, Catrin Nilsmark, gick ut i media och tyckte att kollegorna på damtouren borde klä sig sexigare.

Nu får Nilsmark medhåll av Marlene Hedblom, som spelat sex säsonger på Europatouren.

- Idrotten i dag är inte som förr. Jag önskar att det bara räckte med att gå ut och göra sitt bästa, men det räcker inte. Idrott och golf är showbusiness vare sig vi vill eller inte, säger hon.

Det senaste året har nya modetrender spridit sig på damtouren i Europa, men knappast i USA.

Och knappast alls på herrtourerna.

- Dom flesta andra sporter följer ju modet, det händer grejer... utom i golfen, här är det som om alla chinos och pikétröjor vuxit fast.

Herrarna får mest kritik

Störst skopa av sleven i Marlene Hedbloms utspel får herrarna:

- De SKA ha sig en törn i debatten. Varför gnälls det på oss tjejer när det är pinsamt hur killarna ser ut? Dom ser ju ut som om dom vore dubbelt så gamla i sina kläder.

Marlene Hedblom efterlyser lite med utstrålning, lite med känslor och kontakt med publiken.

Och många saknar just det...

- Jag blev så trött på Tiger Woods under Ryder Cup. Gud, vilken jädra byfåne. Han skulle ha satsat mer, gått för green på fler hål, synts lite mer. I stället gick han bara omkring där och det handlade väl om pengar som han ville ha för att vara med. Som om man skulle begära betalt för att spela om ett OS-guld.

Tajtare kläder, Tiger

Är Tiger för tråkig?

- Jag tycker det. Han borde skaffa sig tajtare kläder.

Till tidningen Svensk Golf har du sagt att det ser ut som om David Duval går på morfin?

- Duval, ja... en sån borde förbjudas att gå ut på en golfbana. Han vet ju inte ens hur man ler efter en lyckad 20-metersputt.

Damernas världsetta Annika Sörenstam har i USA fått kritik för att hon är för trist och en dålig representant.

- Jag förstår om hon är pressad av det, men man kan ju inte gör om henne som person. Precis som Karrie Webb eller Se Ri Pak är Annika inte den typen som vill vara med överallt.

- Men damgolfen skulle behöva en världsstjärna som syns. Titta på damtennisen det säger väl allt...

Marlene Hedblom jagar fortfarande sin första stora proffstitel - och är känd för att ha ett hett temperament på banan. Ett brett leende kan förbytas i ren ilska.

- Ja, jag ska väl inte säga nåt, jag kan ju också vara sur, men om vi alla jobbade lite mer med att vara gladare och synas mer så skulle sporten tjäna på det.

- Jag menar inte att spelare ska showa ihjäl sig, men vi måste våga visa mer känslor. Dom finns ju där, men vi håller det inom oss.

Själv har Marlene Hedblom haft en lång och ofta trist säsong med stora skadeproblem. Under en period var hon ryggskadad och gick samtidigt på kryckor. Till slut blev de inre och yttre påfrestningarna så svåra att Marlene fick diagnosen "utbränd".

- Jag var less på golfen, allt det där med skadorna blev bara för mycket.

I dag ler hon igen - stort och brett, precis som brorsan Peter Hedblom, som har herrtourernas största garv.

Orsaken till Marlenes nyfunna glädje är ett nytt extraknäck. Helgen efter lucia kan vi se henne som tv-reporter på paradisön S:t Lucia, i Västindien. Reportaget sänds i nya programmet "Golfresan" i TV3.

- Det där blev perfekt, jag fick chansen att lära mig något nytt och koppla bort tävlingsgolfen lite.

Marlene Hedblom har även gjort resereportage från kända golforter i Florida och åker i morgon till nya inspelningar på Mauritius.

- Vi kollar utbudet runt banorna, vad man kan göra på den perfekta golfresan. Det är mycket spontant framför kameran, skrattar Marlene Hedblom, som har stor utstrålning och inte är rädd för att synas.

Snart i en tv, nära dig.

Golf är ju showbiz.

Marlene Hedblom kommentarer...

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM