Sörenstam mot Woods – snart blir det av

Drömmötet döms ut: Annika kommer knappt att klara cutten

SPORTBLADET

LOS ANGELES

Golfvärlden håller andan inför Annika

Sörenstams intåg på herrtouren.

Men könskampen döms ut.

Av golfstjärnan Dottie Pepper.

Foto: ap

– Annika kommer knappt att klara cutten. Hon kommer att gå från att nå de flesta par 5-hålen på vår tour till att vara chanslös att nå dem.

Peppers utspel kan inte avfärdas som elakt förtal.

Tvärtom.

Det visar en titt i statistiken.

Medan Sörenstam kan putta och chippa som sina manliga kollegor ligger hon långt efter inom en kategori:

Utslaget.

Det handlar om styrka.

Med 265,6 yard var Sörenstam i fjol fyra på LGPA-touren när det gällde slaglängd.

På herrtouren ger det bara en 196:e plats.

Med tanke på att svenskan förväntas slå ut från samma position som herrarna står hon, i varje fall på pappret, inför en näst intill omöjlig uppgift.

Trots det verkar hon inte avskräckas.

– Jag är nyfiken och vill se hur bra eller dålig jag är, har hon sagt.

Sörenstam har bjudits in till två PGA-tävlingar. Redan i slutet av februari har hon chansen att mäta sina krafter med de bästa golfherrarna.

Tar chansen Tuscon

Än har hon inte tackat ja till tävlingen i Tuscon, Arizona, men rykten gör gällande att hon kommer att ta tillfället i akt.

Inhoppet på herrtouren väntas dock bli en engångsgrej.

– Det här är inget jag vill göra regelbundet. Men jag älskar utmaningar. Jag vill se om jag kan ta ett steg framåt, säger hon.

Uttalandet får det att vattnas i munnen på tävlingsarrangören i Tuscon.

– Spelar hon blir det en internationell mediahysteri. Det kommer att öka antalet besökare, vilket förbättrar helhetsresultatet och våra välgörenhetsprojekt. Vi har kontaktat Annikas idrottsrepresentant. Nu är det Annika som har avgörandet i sin hand, säger Judy McDermott.

Kort bana – då tror stjärnorna på Annika

En vanlig tävling på PGA-touren påminner om damernas US Open, som Sörenstam vunnit två gånger. Hon kommer att behöva slå längre, vilket gör det svårare att lyckas med uppspelen på greenerna. Davis Love tror att Sörenstam kan vara med och slåss i toppen på vissa banor. Men han poängterar skillnaden i slaglängd.

– De spelare som inte slår så långt kan bara tävla på vissa banor. Annika kan lyckas mycket bra på korta banor, säger han.

Världstrean Phil Michelson är inne på samma resonemang.

– Den som inte kan göra sina inspel med korta järnklubbor får svårt att nå låga scorer. Men jag tror att det skulle vara mycket bra för LPGA-touren om tjejerna kan spela bra och vara framgångsrika, säger han.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf