Könskriget på Augusta har börjat

SPORTBLADET

AUGUSTA

Alla snackar om vädret, men ingen gör nånting åt det.

Varför inte en liten proteströrelse?

”Kvinnor mot spöregn”, till exempel?

Det är ju det allting handlar om i årets Masters:

Protester, motprotester, demonstrationer och antidemonstrationer.

Det har nu gått så långt att det startat kvinnorörelser som protesterar mot de kvinnorörelser som i sin tur protesterar mot gubbväldet i Augusta National Golf Club.

Det är en alldeles underbar soppa alltihop.

Själva golfturneringen startar först på torsdag, men hela denna magiska, mytomspunna grand slam-tävling är en happening som pågår i drygt en vecka.

Själv hölls jag vaken natten till i går av ett hejdundrande åskväder, blixtarna blinkade som trasiga lysrör på himlen och regnet vräkte ner.

Årets spektakel

När det mojnade och gryningen kom landade en stor, färgglad fågel i trädet utanför mitt fönster och kvittr...nej, s-k-r-e-k fram en uppmaning som lät exakt som ”kliiiv-upp, kliiv-upp, kliiv-upp”.

Så jag klev upp, knäckte ryggen på en feting till kackerlacka i badrummet och satte stegen mot Den Heliga Marken, Augustas golfbana.

Jag fick sällskap av tusentals andra. Oändliga, stillastående bilköer. Skaror av biljettsuktande golffans. Svartabörsenhajar. Barn som sålde svindyra parkeringsplatser på föräldrarnas gräsmattor. Invånare som bara stod med händerna i byxfickorna för att se på årets spektakel.

Och de första demonstranterna.

Bakgrunden känner ni kanske till:

Martha Burk är ordförande för de samlade kvinnoorganisationerna i USA. Hon skrev förra sommaren ett brev till Hootie Johnson, ordförande i Augusta, och tyckte att det var dags för gubbarna att lätta på sina mossiga stenåldersregler och även låta kvinnor få bli medlemmar i klubben. Annars kunde det bli ”problem” i samband med Masters.

Hootie Johnson blev galen i all sin manliga prakt och svarade att han vägrade förhandla med ”bajonett mot huvudet”.

Könskriget var i gång.

Flera stora demonstrationer

Men det är inte så enkelt att det bara handlar om kvinnor versus män. Det handlar i stället om huruvuda den privata herrklubben Augusta har rätt att själv få bestämma vilka som ska vara medlemmar eller inte.

På Reynolds Street har exempelvis Allison Greene startat sin egen proteströrelse. Den heter WAMB – Women Against Martha Burk.

Dessa konservativa kvinnor försvarar Augustas rätt att nobba kvinnliga medlemmar.

I en korsning vid Washington Street säljs stora knappar med texten ”I support Hootie” (Jag stöder Hootie) i färgglada tält.

Döm om min förvåning när hemmafrun Sheila Fender kom kutande i spöregnet för att köpa tio knappar – a´45 kronor – till sig själv och sina väninnor.

– Jag håller på Hootie. Han har alltid varit en rakryggad och trevlig man. Jag ger inte ett rött öre för Martha Burk och hennes systrar, sa Sheila.

Ändå är det alltså bara början. Under veckan är det redan spikat flera stora demonstrationer.

Ku Klux Klan på Augustas sida

Marta Burk håller sin på lördag, men hon kommer att möta tufft motstånd från de märkligaste håll.

Bland annat från Ku Klux Klan, som slåss för Augustas rätt att själva få välja.

Det Augusta som först 1990 hälsade den förste svarte golfspelaren välkommen i klubben.

Pastor Jesse Jackson har dragit samman 200 demonstranter som står på Marta Burks sida.

Å andra sidan har en annan pastor, Jesse Lee Peterson, samlat lika många som ska protestera mot – Jesse Jackson.

Ho ho, jag hoppas min Stig Upp-fågel väcker mig i tid för drabbningarna.

Själv håller jag stenhårt på Martha. Varför ska inte kvinnor få vara medlemmar i Augusta? Det är ju alldeles galet.

”Kvinnor har viktigare frågor att ta tag i”

De manliga golfstjärnorna är märkvärdigt tystlåtna i ärendet. Rentav fega, skulle jag vilja påstå. Ingen av de före detta Masters-vinnare som intervjuats här i Augusta har vågat stå för en åsikt.

– Det är knappt värt att diskutera. Kvinnor har väl viktigare frågor att ta tag i, säger Jose Maria Olazabal i The Augusta Chronicle.

Kanske det. Men man måste alltid börja nånstans, så varför inte mitt i bröstet på de testestoronstinna gröna kavajerna i staten Georgia, USA?

Som läget är nu kommer det mest intressanta att hända utanför de hermetiskt tillslutna grindarna till Augustabanan (pressen behöver till och med ackreditering för att söka ackreditering).

Vädret är nämligen fortsatt vidrigt, och i går tilläts inte ett slag slås på den vattensjuka banan. Det blir troligen samma visa i dag.

Vill det sig illa kommer Niclas Fasth, den ende deltagande svensken, att få gå ut på berömda Augusta på torsdag utan ett enda träningsvarv i kroppen.

Nästan värt en liten stilla protest, det också.

ARTIKELN HANDLAR OM