Protester, regn och Ku Klux Klan...

Så slår man ihjäl tiden under ett golfuppehåll

SPORTBLADET

AUGUSTA

I gubbarnas mungipor hängde de feta cigarrerna som slaka frukostkorvar. Eller liknande.

Allt var blött, slaskigt, lerigt, klafsigt, grått och grinigt.

Regnavbrott... finns det ett tråkigare begrepp i idrottsvärlden?

Foto: GETTY IMAGES, AP
väta och träta Två samtalsämnen dominerar Augusta: regnet som ställde in tävlingen i går - och alla protester för och emot kvinnoförbudet i klubben.

Det händer i Wimbledon varje år och i Öppna franska också, men gudskelov är det inte särskilt många andra stora sporter än tennis och golf som står totalt utlämnade när regnet bestämmer sig för att sabotera evenemanget.

Här i Augusta har det vräkt ner i flera dagar nu, jag har inte sett så mycket regn sen jag tältade senast.

Det har till och med varit en lätt tornadovarning utfärdad, och arrangörerna tvingades ställa in torsdagens öppningsrond av US Masters. Det hann inte ens bli ett avbrott i spelet. Det var kört innan ett enda slag lämnat första tee.

Det har bara hänt två dagar tidigare i historien att första dagens spel skjutits upp, 1936 och 1939.

Men nu är ju jag här, utan stövlar, sylvesterhatt och regnställ, så självfallet var det dags igen.

Det är i alla fall värre för människorna som köat i åratal för en biljett till Masters. Vill det sig illa kan tävlingen avgöras först på måndag, och det är ju inte alla som har ledigt från jobbet då. Det går absolut inte att sälja de personliga biljetterna vidare.

Hoppet består i att två hela ronder, 36 hål, kan genomföras idag och att vädret därefter har vänligheten att skärpa sig en smula.

Frågan är då vad man kan göra under ett regnuppehåll i ett golfparadis som Augusta?

Tja...

Man ställa sig i en 200 meter lång kö till den enorma golfshopen, där klaustrofobivarning råder. Det är i stort sett det enda ställe där de tusentals åskådarna kan söka skydd för regnet. Villkoret är förstås att du köper nåt, inte bara "tittar", vilket gör att 70-åriga tanter kommer ut med en super-sized titanium monsterdriver under armen. Kan ju vara bra att ha.

En sjua att knäcka

Själv gick jag in för att köpa en golfhandske, men fann mig lik förbaskat stå och prova en svindyr v-ringad tröja samt kladda på en järnsjua som i alla fall ska knäckas tvärs över knäet så småningom.

Augustas golfshop omsätter cirka hundra miljoner svenska kronor under tävlingsveckan. Varje år.

Man kan krångla sig in i den eleganta baren med hjälp av ackrediteringen och beställa en whisky stor som en näverlur.

Man kan gå och leta efter den berömde frisören i Augustas klubbhus, gubben som klippt Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Tiger Woods och de andra hjältarna genom åren, och be om en lätt uppfluffning. Efter allt regnande hade jag en frisyr fulare och plattare än Adolf Hitlers snedbena. Men frisörgubben var inte där. Han hade slutat sin verksamhet av åldersskäl.

Man kan, apropå Hitler, också leta efter Ku Klux Klan. De har inte anlänt till Augusta än, men i morgon är det dags. Då ska klanen protestera till förmån för Augustas rätt att själva bestämma vilka medlemmar klubben vill ha.

Samtidigt brakar det loss med en rad andra kampanjer och protestdemonstrationer. Martha Burk, hon som dragit igång hela kampanjen med kvinnors rätt till medlemsskap i Augusta National Golf Club, kommer med sina systrar. De får inte stå vid ingången till banan, av "trafiksäkerhetsskäl", utan har blivit undanskuffade till en lerig åker långt från Augustas centrum. En viss poäng är att leråkern är privatägd av - Augusta National Golf Club.

Demonstrera ska också pastor Jesse Jackson göra. Han håller på Martha Burk.

Alla protesterar - mot varandra

Han möts av en antidemonstration av en annan pastor, Jesse Lee Peterson, som protesterar mot Jesse Jackson.

Allison Greene och hennes vänninor i kampanjen WAMB (Women Against Martha Burk) är också här.

För att inte tala om Protestgruppen Mot Löjliga Protester. Den är här! Det är sant!

Man kan, i brist på annat, få sig en varm korv i presscentret. Det är inte så trivialt som det låter. Det är en revolution i det superkonservativa Masters historia. En jättesensation för reportrarna som bevakat tävlingen i decennier. Det går åt 400 korvar om dan nu.

Man kan slå på tv:n (Fox Sport) och fastna i en fenomenal dokumentär om hockeyfamiljen Hull. Om Brett"s hårda väg till toppen, om pappa Bobby"s fruktansvärda raseriutbrott. Om hur mamman alltid sov med en pistol under kudden, om hur Bobby sparkade in dörren till familjens hus om nätterna.

Gripande story bortom slagskott och passningar.

Man kan naturligtvis också hänge sig åt spekulationer. Tiger Woods är fortfarande den givne jättefavoriten att vinna här, och ju sämre vädret är desto mer talar det för honom. Karln verkar okänslig för yttre faktorer.

Frisyr från Buttericks?

Men jag vill lägga till två outsiders till mina tidigare tips.

Miguel Angel Jimenez, Spanien, har klättrat upp i resultatlistan för varje år han varit med i Masters. Hans fantastiska spel med de längsta järnklubborna ger honom stora fördelar (minns hans klassiska albatross på 17:e hålet på Valderrama!) Jimenez kan ha en ny, stor överraskning på gång under golfkepsen. Den första var hans frisyr. När han lyfte på kepan flög det upp nåt rött, stort och skrämmande - floff! Som en sån där skämtorm i en burk med skruvlock från Buttericks.

Charles Howell III är hemmasonen som tack vare sina lokala känningar kunnat spela Augusta hundratals gånger. Han känner helvetesgreenerna bättre än någon annan.

Betänk att Howell, när han var tio år, gick runt Augusta på 79 slag. Smaka på den! Visserligen från gul tee, men ändå.

Charles Howell är dessutom ett kusligt bevis på att en av myterna kring Augusta faktiskt kan vara sann. Det sägs att tiden står stilla när man väl är ute på banan. Man åldras inte.

Charles är 23, men ser ut som 14.

Kan man få slå upp ett tält på nians fairway i sommar?

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM