”Det är som att kliva tillbaka till forntiden”

Niclas Fasths caddie skriver dagbok från Augusta

SPORTBLADET

Den vita overallen med nr. 15 på bröstet och namnet ”Fasth” på ryggen hängde lyckligtvis åter på min plats i omklädningsrummet i morse, var lite orolig att Pappa Fasth skulle få fortsatt förtroende efter det succéartade inhoppet som caddie under korthålstävlingen igår. David Toms och Padraig Harrington kan enligt traditionen inte stå som slutsegrare på söndag eftersom de delade segern på 6 under par...

Jesse bär bagen åt Niclas Fasth - och skriver dagbok på aftonbladet.se och ontour.nu.

Det är med blandade känslor som overallen och den gröna kepsen åker på inför varje arbetsdag. Rent golfmässigt är det förstås fantastiskt eftersom det ju är så unikt förknippat med just denna tävling, samtidigt är det som att kliva tillbaka till forntiden. Jag tänker då på det sorgliga förflutna som den amerikanska södern har med slaveri, rasism och diskriminering. Det känndes väldigt påtagligt i söndags när jag klev in i omklädningsrummet för första gången. Banan var öppen som vanligt för medlemmar, den första officiella träningsdagen inför US Masters var först i måndags.

Det är ett kalt, kargt rum med stora plåtskåp längs väggarna. Runt de enkla, robusta träborden mitt i rummet satt 50-60 caddies och fikade, spelade kort och småpratade. Att se alla dessa människor i likadana overaller och med ett nummer på bröstet fick mig att tänka på lumpen eller en matsal i ett fängelse - det var bara fotbojorna som saknades. Känslan blev inte mindre påtaglig av att varenda en av dem hade mörkare/svartare hudfärg än Tiger Woods - till saken hör att klubben inte hade en endaste svart medlem tills för bara något år sedan?

Vädret spelade som vanligt huvudrollen idag. Banan är ordentligt mättad av allt regn som fallit under veckan och spelet blev uppskjutet innan det ens hade startat i morse. Strax före lunch förklarades den ospelbar för resten av dagen och förhoppningen är att alla kommer att kunna spela 36 hål imorgon. 08.40 är det dags för Niclas att pegga upp i sin andra US Masters, medspelaren Gary Player spelar här för 46:e gången!

2003.04.10, US Masters, Augusta, USA

Jesse (caddie åt Niclas Fasth)