Fredrik får leva våra drömmar

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Många av oss drömde som barn att bli stora stjärnor.

Så också Fredrik Jacobson.

Men när vi andra fann verkligheten valde han proffsgolfen - och kan efter många år äntligen leva sin dröm.

Det fina med våra drömmar som barn är att de saknar begränsningar. Det kvittar om man inte får ihop första matteläxan med tvåsiffriga tal, att bli austronaut eller stridspilot ska inte vara omöjligt. Det kvittar om man snubblar på sina egna fötter, på rasterna låtsas man ändå vara en superstar i alla möjliga tänkbara idrotter.

Fredrik Jacobson, uppväxt på golfbanor runt Göteborg, drömde precis som många av oss andra om att bli en stjärna, att få knyta en näve, att få lyfta en buckla och att få ta emot miljoner och åter miljoner.

15 år gammal var han scratchspelare i golf. En ålder då vi andra började inse fysiska begränsningar, för att utrycka det milt. Som etablerat proffs har Fredrik Jacobson nu, 28 år gammal, äntligen nått sina drömmars mål. "Den eviga tvåan" har blivit en vinnare. Efter en lista av andraplatser lika plågsam som en missad kortputt kan han nu, i två av sina senaste tävlingar på Europatouren, titulera sig mästare.

Till skillnad från oss andra överlevde Fredrik Jacobsons idrottsdrömmar den brutala begränsning som uppväxten normalt har. När vi övriga i vuxen ålder fått ge upp de sista drömmarna om att vara en late bloomer, har Jacobson blivit en stjärna som får lyfta en buckla och ta emot miljoner och åter miljoner.

Jag minns min första krönika om Jacobson. Det var inför British Open 2000 och jag var evertygad om att golfens Fredrik Ljungberg, med cool frisyr och kaxig klädgarderob, skulle få sitt genombrott. Han hade känsliga handleder som få andra, närspelet var lysande. Men som för de flesta andra golfare krävdes extra år av lärdomar och mängder av missade puttar innan det äntligen lossnade. Vinsten i december, på Europatour-tävlingen i Hong Kong, har nu fått det att mentalt släppa fullständigt.

Att Jacobson i helgen vann sin andra tävling efter tio veckors skadeupphåll, med en handled som fortfarande värker, imponerar.

Golfare får sina genombrott först när de är runt de 30. Först då kan de se fram mot tio, kanske 15 år av knutna segernävar.

Till skillnad från andra idrottsstjärnor - och vi andra, misslyckade drömmare.

Thomas Tynander