Annika orolig inför spel med herrarna

Världsettan: Uppmärksam- heten blir något jag aldrig tidigare upplevt...

SPORTBLADET

Bara tre veckor kvar till debuten på herrarnas USA-tour.

Damernas världsetta Annika Sörenstam börjar känna en viss oro:

- Jag är orolig för att inte kunna behålla koncentrationen. Uppmärksamheten blir något jag aldrig tidigare upplevt, säger hon.

får spela - i usa Tiger Woods och Annika Sörenstam får tävla mot varandra i the Colonial, men de kommer aldrig att mötas i den mest prestigefyllda tävlingen - British Open.

Den 22 maj i Forth Worth är det dags - Annika Sörenstam spelar mot världens bästa herrspelare.

Den här veckan spelar hon på damernas USA-tour, nästa vecka i Japan och sedan väntar en sista vecka av förberedelser med svenske tränaren Henri Reis i Florida.

Sörenstam berättar nu att många faktiskt råder henne att avstå från utmaningen mot de bästa herrspelarna.

- Arnold Palmer sa till mig att fundera på det, berättar hon.

- Men jag sa att jag funderat klart.

Annika Sörenstam träffade reportrar efter en uppvisningsdag på Manhattan Woods Golf Club, utanför New York. Hon förklarade att hon vet vad som väntar - trots att många ifrågasätter om hon ens ska klara kvalgränsen.

- Jag hade ju inte varit professionell golfspelare om jag inte vågade göra bort mig.

Colonial är en av PGA-tourens kortaste banor, par 70, och Sörenstam provspelade banan i mars - utan att bli skrämd.

- Om jag spelar bra ska jag inte ha några problem.

"Det stora testet"

- Jag är inte fundersam över mitt golfspel. Men jag är orolig för att inte kunna behålla koncentrationen. Uppmärksamheten blir något jag aldrig tidigare upplevt, just d e t blir det stora testet.

Men större test än så lär det inte bli, i framtiden. Inför den historiska utmaningen mot herreliten står det nu klart att den konservativa golfvärlden ännu inte tycks vara redo för damspelare i herrarnas allra största tävlingar - som exempelvis British Open.

- Aldrig är lång tid, men The Open är för manliga golfare och kommer så att förbli, säger Peter Dawson, sekreterare på Royal & Ancient GC som skrivit golfens regelbok och arrangerar British Open.

- Det är en klar skillnad i förmåga (mellan män och kvinnor) och jag tycker det är rätt att hålla tävlingarna separerade.

Sommarens British Open spelas på Royal St. George's, en klubb där endast män är medlemmar.

Annika Sörenstam ser sin utmaning på The Colonial i Texas som en engångsföreteelse - men tror att damspelare i framtiden kanske kan göra upp med herrarna om de allra största titlarna.

- Det kanske kommer fram nån tjej om 20 år, eller så. En spelare som är lång och slår långt och vinner alla damtävlingar med tio slag, säger hon.

- Jag kan förstå om en sån spelare vill ha tuffare utmaningar.

Thomas Tynander