”Fiskpinnen” har blivit hetast i svensk idrott

SPORTBLADET

Det vi just nu bevittnar är Annika Sörenstams stora brejk.

Golfvärlden har länge vetat att hon är bäst.

Men nu har också media världen över och svenska folket upptäckt att Annika är världens mest spännande och kaxiga idrottstjej.

Sportbladet blev i går fullständigt dränkt i synpunkter på Annika Sörenstams start i den manliga PGA-touren nästa vecka.

Det var rena mejlstormen.

Vi frågade läsarna om de höll med de manliga golfspelarna i kritiken av Annika.

87 procent svarar med ett rungande nej.

13 procent sa ja.

Men det mest intressanta var att det var hela 32 000 som röstade. Det är en extremt hög siffra. Som jämförelse röstade 10 000 när vi frågade om Champions League kvällen före.

Annika Sörenstams utmaning mot den manliga golfvärlden engagerar alltså.

Svenska folket har plötsligt tagit ställning. Tjejen som är bäst i världen men glömdes bort på Idrottsgalan i vintras har plötsligt blivit Sveriges mest omtalade idrottskvinna.

Tjejen som ansågs stel som en fiskpinne är plötsligt hetast i svensk idrott.

Själv fick jag många intressanta mejl i går:

Hoch har hookat sig ut ur mitt idolalbum, priset på Price"s autograf är, i mina ögon, lågt och Singh sjunger patriarkatets klagovisa... Att det fanns så många mansgrisar i golfvärlden (också)!!!

Hoppas Annika sätter dom på plats.

Jan Bergqvist

Ärligt talat. Är det inte dags för världens bäste golfspelare att byta namn... med tanke på avhoppet från The Colonial. Från Tiger Woods till Chicken Woods! På samma blankett kan ju Vijay Singh byta till Villej Singh.

Patrik Abbate

Vijay Singh vill inte möta Annika på golfbanan.. lät det inte likadant när de svarta skulle få komma in på touren? Tänk på det Vijay...

Nicklas Högberg

Tre mejl ur högen. De säger en del om temperaturen.

För folk älskar Annikas utmaning. Folk tycker att kritikerna och de andra är löjliga.

De har naturligtvis rätt.

Maud slår ett slag

Till och med Maud Olofsson i centerpartiet är ute och chippar:

- Personligen tycker jag att det är mycket kul att en stark och duktig kvinna som du tar dig an denna uppgift. Det är modigt och oavsett hur det går så är du värd all beundran. Du är en förebild för många, både tjejer och killar, skriver Maud.

Även Maud har rätt.

Och Annika skrattar hela vägen till tee. För om sanningen ska fram är det ju det här brejket som hon och hennes agent varit ute efter. När media i USA skiter i damgolfen så ville de hitta på nåt som gav en viss uppmärksamhet, berättade de hos Lasse Bengtsson i TV 4 härom veckan.

De har onekligen fått som de ville. Hela världen pratar om Annika. Hela världen kommer att följa tävlingen med det inte helt moderna namnet The Colonial Championship.

Och om Annika var lite lätt missnöjd med att kampanjen inför tävlingen haltade lite har hon ju blivit bönhörd. Mer än hon kunnat hoppas.

För det räckte ju egentligen inte med att han utmanade gubbarna.

Dramaturgin kräver ju alltid en god men också en skurk. Precis som när de unga feministerna skulle kaxa så behövdes det en gubbjävel som gnällde. En Guillou, en Skytte, en... ja nån sån. Då blev konflikten möjlig att koncentrera för media.

Singh gick rakt i fällan

Här behövdes också en skurk. Han kom. Han anmälde sig och han var omedelbart beredd att offras på rubrikernas altare. Han heter Vijay Singh. Han gick rakt i fällan och han gick helt frivilligt.

- Ska hon va med i min boll vill inte jag vara med... buh.

Plötsligt fanns det onda att klippas mot det goda. Plötsligt var Annika en symbol och Singh var hennes motpol med fult tryne. En lus i världsgolfens kofta.

Det var kort sagt hur kul som helst.

Nu kan dramat fortsätta och en hel idrottsvärld kommer att sitta och heja på Annika.

Några kommer att heja på Singh men det är väl ungefär samma idrottsvärld som för några år sen tyckte att såna som han överhuvudtaget inte borde få vara på en golfbana annat än som caddies.

Men det är en annan historia.

Så sänder tv från den historiska tävlingen