”När jag slutar gör jag det nog ganska tvärt”

Fenomenet Sörenstam del 4: framtiden

SPORTBLADET
Foto: AP
Annika Sörenstam har dominerat damgolfen i flera år – och ser slutet på karriären. Då blir det ingen golf, i stället ska Annika ägna sig åt sin favoritsysselsättning — matlagning.

Det blir thaimat som flygs in från Atlanta.

Från samma kök Vijay Singh valde att beställa sin ”Champions Dinner” på Augusta National, för tre år sedan.

Mer än så har inte Annika Sörenstam planerat för festen då hon i höst firar sin plats i golfens eget museum, Hall of Fame.

Att hon väljer samma festmåltid som Vijay Singh är ju en smula ironiskt, med tanke på senaste veckans turbulens och påhopp.

Men Sörenstam har planerat den där thaimaten i över ett år.

Å andra sidan är det egentligen allt hon just nu vet om den planerade festen, mer än att den ska hållas på hemmabanan Lake Nona Golf Club i Orlando. Datumen är inte bestämt, men troligen blir det sista helgen i november och släktingar och vänner från både USA och Sverige ska flygas in i stora grupper.

– Det blir en fest lika stor som mitt bröllop, berättar Annika.

– Thaimaten från Atlanta är ett måste, den är helt otroligt god. Men den blir nog det enda exotiska, jag tror nog det blir en ganska typisk amerikansk middag.

Maken och största supportern David Esch blir närmaste bordssällskap, mamma Gunilla och pappa Tom strax intill, bredvid lillasyster Charlotta.

– Det ska bli superkul!

Annika Sörenstam, i dag 32 år, blir som första svensk invald i golfens Hall of Fame den 20 oktober.

Damtouren, LPGA, betalar efterfesten i november. Det är rutin och har varit klart länge, eftersom världsettan sedan tre år tillbaka spelat in de poäng som ligger till grund för det historiska erkännandet.

Bakom sig har Sörenstam tio makalösa säsonger som proffs, varav de senaste två varit de mest framgångsrika damgolfen någonsin skådat. 2001 och 2002 vann hon hälften av de tävlingar hon spelade och drog in närmare 50 miljoner kronor i bara prispengar.

50 mille.

Framför sig, med eget hörn i golfmuséet, har hon en nedtrappning av karriären – och till sist en framtid helt utan golf.

– Men när jag slutar gör jag det nog ganska tvärt. Jag tror inte ens att jag spelar motionsgolf i framtiden, har hon sagt.

– Om jag inte vet att jag kan vinna så är det bara att lägga av. Jag kan inte träna för att sikta på en tiondeplats. Och när jag väl lagt av vill jag satsa på annat, då har jag gjort golf så det räcker.

Viljan att vara bäst, att satsa max eller inte alls, har Annika Sörenstam med sig hemifrån.

– Sån har hon alltid varit, säger pappa Tom.

– Såna är vi allihop i familjen.

Det kan även maken David intyga. För amerikanska tidningar har han berättat om ett schackspel som paret köpte i en leksaksbutik, för många år sedan:

– Första partiet vi spelade vann jag knappt. Sen vann hon, sa han.

– Men jag besegrade henne i det tredje och avgörande partiet. Det slutade med att Annika vispade ner alla pjäserna från spelet och bara ställde sig upp och gick.

– Efter det spelade vi inte schack på tre år...

Golfpensionären Annika Sörenstam kommer med all säkerhet att bli kvar i USA, förmodligen vid natursköna Lake Tahoe, Nevada, där hon och David, i Incline Village, äger det hus de kallar sitt riktiga hem. Området vid Tahoe påminner mycket om svensk natur, med djupa skogar och blanka sjöar. Få grannar bryr sig om golf.

– Där ska jag vara hemmafru efter karriären, skojade hon en gång.

Parets jättelika trävilla ligger precis intill vattnet och det supermoderna köket är hemmets kanske viktigaste plats, det är där Annika Sörenstam kan experimentera med sin matlagning. Ofta tittar hon på the Food Network, en speciell matlagningskanal på tv.

– Jag väljer gärna mellan grillat eller pasta som varmrätt. Det passar bra efter en dag på golfbanan, har hon berättat för Sportbladet.

– Men får jag gäster har jag alltid en efterrätt klar, ifall varmrätten blir dålig. Efterrätten är det sista intrycket av en middag, så den jobbar jag hårt med. Jordgubbspaj är gott.

I framtiden är det fullt tänkbart att Annika Sörenstam blir krögare.

Öppnar eget.

– Det finns planer på att startar med restaurangkedja med några av tjejkompisarna. Namnet har de inte bestämt, men det är troligt att det innehåller siffran 59 – hämtat efter rekordrundan på 59 slag.

Annika har redan praktiserat i köket på Lake Nona Golf & Country Club, i Florida, där hon har ett sommarhus vid ett vackert par 4-hål och sedan fem år är medlem.

Under sex veckor i vintras praktiserade hon gratis, tre dagar i veckan mellan 12.00 och 20.00, och att laga luncher och middagar för andra medlemmar i klubbrestaurangen.

– Jag trodde att jag skulle svara för disken och kanske skala morötter. Men första dagen jag kom in gav kocken mig ett recept på krabbkakor och sa ”jag behöver 400”. Det tog mig fyra timmar!

Innan praktikperioden var över hade golfettan grillat stekar, lagat kokosfriterade räkor, ostkaka och kokta grönsaker. Bland annat.

En eftermiddag var hon med och lagade middag för en bröllopsmottagning.

– Jag blev tröttare än vid en golftävling, säger hon.

– Men jag älskade det verkligen, atmos-fären var underbar. Efter säsongen hoppas jag få göra det igen.

Kanske blir Sörenstam själv restaurangägare ungefär vid samma tidpunkt som hon bildar egen familj. Tillsammans med sin David vill hon de närmaste åren skaffa barn som på somrarna ska få uppleva den svenska tryggheten i en röd stuga med vita knutar. Paret letar sedan länge letat hus i Mälardalen – och har även studerat flera alternativ på plats.

Men Annika Sörenstam har även andra planer för framtiden.

Som att rita golfbanor.

I södra Kina byggs just nu världens största golfanläggning, tio nya 18-hålsbanor och övningshål.

Namnet på anläggningen är Mission Hills Golf Club och den ligger i Shenzhen, strax norr om Hong Kong.

Bland banarkitekterna finns Jack Nicklaus, Nick Faldo, Greg Norman och – Annika Sörenstam.

– Jag har ritat en bana för tjejer, har hon förklarat.

– Jag tycker det är så trist att alla dagens banor är gjorda för spel från back-tee, men att vi tjejer ska spela från en plats längre fram. Ställer man sig längst bak där killarna slår så öppnar ju hålet upp sig på ett helt annat sätt.

Sörenstams bana i Kina beräknas bli klar sent i höst, då den invigs tillsammans med de övriga. Just nu arbetar mer än 1 000personer aktivt i jätteprojektet och 400 lastbilar kör mer än 18 miljoner kubikmeter jord, som ska anläggas.

Kanske, kanske, blir det så småningom även en Sörenstam-designad golfbana i Sverige.

– Vi har pratat om det, säger hon.

”Vi”, det är bland annat rådgivarna på IMG, idrottsagenturen som i nästan hela hennes karriär ordnat med det praktiska, både inom golfen och ekonomiska investeringar. Det är bland annat IMG och dess ekonomiska experter som ger Sörenstam råd när det gäller att utveckla en redan i dag välfylld aktieportfölj.

– Jag är intresserad av aktier.

Kurserna följer hon på internet och tv-kanalen CNBC.

Med mer än 100 miljoner kronor i inspelade prispengar, och förmodligen lika mycket i sponsorpengar, finns det gott om kapital att investera. Men det oroliga börsklimatet har förstås även inneburit ekonomiska förluster för Annika Sörenstam.

– Det är ändå inte pengar som motiverar henne att spela golf, inte ens när aktiemarknaden gått som den gjort. Vi har tillräckligt, sa David Esch till New York Times förra sommaren.

Annika Sörenstam möter herrarna nästa vecka eftersom hon saknar utmaningar på damtouren.

Dessutom innebär ju veckan på Colonial ytterligare ett mycket bra samtalsämne på Hall of Fame-festen i november. Räkna med att de även nämner Vijay Singh till thaimaten.

Här är hela artikelserien om Annika Sörenstam

Klanen som gjort Annika till en vinnare

Om en dryg vecka är det över. Då har Annika Sörenstam genomlevt sin mest kaotiska golfvecka någonsin, då har hon utmanat männen på PGA-touren. När hon lämnar Colonial i Fort Worth börjar framtiden – som redan i höst gör henne till en del av ett museum. Sportbladets Thomas Tynander berättar historien om en av våra största kvinnliga idrottare någonsin.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM