”Tiger har gett mig goda råd”

Annika charmade hela världspressen när hon talade om utmaningen, förväntningarna - och hjälpen från Woods

1 av 3
vann medias hjärtan En strålande glad Annika Sörenstam charmade den församlade världspressen och svarade tålmodigt på allas frågor.
SPORTBLADET

FORT WORTH

Tiger Woods ringde och varnade Annika Sörenstam för brutal uppmärksamhet.

Det hade han inte behövt.

Sörenstam gör redan succé på Colonial - media älskar henne.

- Jag är mest imponerad av att han ringde mig över huvud taget, säger hon själv.

Hon är känd som Mrs Ice eller The Silent Assasin, för sin kyliga stil på golfbanan.

Men nu är Annika Sörenstam känd för så mycket mer.

På en mycket välbesökt presskonferens charmade hon i går en hel världspress. Tidigt vann hon mer än 200 reportrar, från 28 länder. Ett möte med media som direktsändes i flera tv-kanaler, bland annat i Asien.

- Hej allihop. Otroligt att ni är så många här. Det här är jag inte van vid, inledde hon och log avspänt.

- Men å andra sidan är det mycket här som jag inte är van vid. Som att ha eget omklädningsrum. Eller vara ensam tjej och spela med killar...

Presskonferensen inför Colonial Championship blev Annika Sörenstams genombrott i media - utanför damtouren. Många reportrar och kolumnister som aldrig träffat svenskan njöt den avspända inställningen och alla de rätta svaren.

Känner du en stor press att spela bra, med tanke på uppmärksamheten?

- Jag ser bara fram mot att spela. Det här en chans i livet och jag ska verkligen njuta av det. Allt runt omkring är så annorlunda mot vad jag är van vid, som att spela med killar, ni här ute (i media), banan...

- Någon frågade om jag är redo och det spelar ingen roll om jag väntar tre veckor eller tre år, jag är så redo jag kan bli.

Du visste att det skulle bli uppmärksamhet, men trodde du det skulle bli så här mycket?

- Nej. Jag är fortfarande tagen och kan inte förstå att ni är så många här just nu. Det är suveränt.

- Jag gör det här för att testa mig själv och trodde väl aldrig att så många andra ville testa mig samtidigt.

Ensam i omklädningsrummet

Vad har du gjort i dag?

- Jag var här i morse, 6.30, och registrerade mig. Jag såg omklädningsrummet och där är jag ju ensam... så det var en konstig känsla.

- Sen chippade och puttade jag lite och slog några bollar. Men vid 7.30 regnade det häftigt så jag tog en paus. Och efter det gick jag ut på banan men hann bara slå tre slag innan det blev regnavbrott igen.

Du säger att det här är en chans i livet, för dig. Räcker en gång för att du ska veta vad ditt spel klarar på herrtouren?

- Det tror jag. Det här är enda gången jag spelar en herrtävling. En vecka här räcker för att jag ska få testa mina gränser. Om jag var här för att bevisa något så skulle jag behöva fler tävlingar, men så är det inte. Jag är bara här för att lära mig en ny erfarenhet.

Det finns folk som säger att du planerar att tjäna pengar på den uppmärksamhet du får här. Vad väntar du dig och vilka företag vill du jobba med?

- Min agent är här, ni borde fråga honom. Jag har ingen aning.

- Jag kom hit med flera sponsorer på min tröja och är stolt över dom jag representerar i dag. Jag har ingen aning om hur framtiden ser ut.

Om du ser tillbaka på din karriär, gör press utifrån att du lyfter ditt spel eller får du kämpa extra då?

- Jag tycker jag spelar bra under press. Jag älskar press utifrån och chansen att vinna en söndag. Men den här veckan... så får det bli det där slaget på torsdag, som jag slår i exakt rätt ögonblick.

- Därför är den här veckan viktig för mig, därför kommer den här veckan att utveckla mig som spelare.

Jag undrar vad du tycker om allt det här om "slaget mellan könen" som du säkert läste om?

- Well, jag ser det inte så.

- Jag gör bara det här för mig själv, lite själviskt. Jag vill inte ha alla kvinnors förväntningar på mina axlar, det vore ett alldeles för stort ansvar. Jag gör det här enbart för min egen skull, för att testa mina egna gränser. Och på söndag när jag åker härifrån så vet jag vad jag ska träna på...

"Jag fokuserar på mitt spel"

Vad kommer att bli den största skillnaden den här veckan, när det gäller att få bollen i hålet, jämfört med damtouren?

- Jag har tänkt mycket på det. Och ju mer jag gör det så inser jag att det inte finns några slag som jag behöver där ute som jag inte använt tidigare. Jag har samma klubbor i bagen som jag haft i flera år.

- Jag fokuserar på mitt eget spel och det kan räcka. Det ska inte vara så stor skillnad, egentligen.

Vad tycker du om att det regnar? Har du mest nytta av en torr och snabb bana, eller en blöt och inte så kvick?

- Det ser vi när jag går ut på torsdag. Det regnar ju mycket och det gör ju fairways och greener mjukare, så det blir inte så mycket rull på bollen. Med mjukare greener kan jag ju spela aggressivare, eftersom jag inte har samma backspinn (för att stoppa bollen i inspelet) som killarna.

Många pratar om pressen på dig utifrån, vid sidan av banan. Hur jämför du den med exempelvis ditt bröllop, den kanske största stund i ditt liv?

- Well, mitt bröllop var ju inte så här stort. (Skratt)

- Men visst har det här förändrat mitt liv dom senaste tre månaderna. När jag är ute kommer folk fram och önskar mig lycka till i mataffärer och vill prata golf och sånt. Det gör att jag vill träna ännu hårdare. Det behövde jag i år.

Var du nervös under ditt bröllop?

- Jag måste säga att det här är värre, jag är mer nervös den här veckan...

Hur reagerade du på kritiken du fått från manliga spelare om att du inte hör hemma här och vad tycker du om att Vijay Singh hoppat av turneringen?

- Alla har ju rätt till en åsikt.

- Men jag tycker det är synd att han inte är här. Han är ju en stor spelare, sjua i världen, och det är en förlust för Colonial att han inte är här. Men har sina skäl och så är det...

Kan du berätta om stödet från spelarna från damtouren?

- Ja, ända sen jag tackade ja i februari har spelare kommit fram och önskat mig lycka till. Många andra har skrivit kort och några har ringt. Och sen jag kom hit har många ringt och undrat hur det är!

Vad är den största presskonferens du haft före den här dagen?

- Hälften eller en tredjedel av vad ni är, i nån US Open.

Du sa förut att du skulle lämna Colonial på söndag. Hur säker är du på att klara cutten?

- Jag menar, jag måste ju tänka positivt om mitt spel. Jag är mycket optimistisk att jag lämnar först på söndag. Men det viktigaste är att jag spelar min bästa golf, så får vi se.

Är det här din tuffaste utmaning någonsin, som du förbereder dig för?

- Jag tror det. Förmodligen. Jag hoppas det är den tuffaste, för mer än så här klarar jag inte...

Har nått en formtopp

Hur mår du fysiskt? Inga skador eller så?

- Bara bra. Jag har nog lyckats nå en topp vid rätt tillfälle. Mitt självförtroende är bra, jag har inget att skylla på om det går dåligt i helgen.

Har killarna du träffat varit trevliga mot dig och känner du dig som en i gänget?

- Jag känner mig väldigt välkommen. Många kom fram till mig i går och önskade mig lycka till. Alla gjorde det. Jag åt frukost med Jeff Sluman, han var också trevlig.

- Men visst är det udda att vara den enda tjejen där ute...

Vad är den största överraskningen under veckan?

- Ni, allihop (inom media).

Du har tidigare sagt att du är väldigt tävlingsinriktad. Kan du berätta om det?

- Den som ser mig idrotta vet. Det gäller allt. Till och med kortspel och schack.

(Skratt).

- Fast schack spelar vi inte längre, där hemma. Eftersom jag inte vann senast. Och vi förmodligen inte har hittat alla delarna än...

Du säger att du är inne i en toppform, hur är det mentalt?

- Jag har väl inte tränat så mycket med huvudet, men... jag brukar jämföra mig själv med en bergsklättrare och ser den här veckan som mitt Mount Everest.

- Att få spela golf mot de allra bästa i världen, mot de bästa männen, är det verkliga testet. Under extrema förhållanden. Det ska jag njuta av.

Du sa förut att du är tagen av stunden och uppmärksamheten. Hur tufft blir det att koppla bort allt det och har du haft nån chans att tala med Tiger (Woods) om hur han gör?

- Jag har pratar med Tiger. Han har faktiskt ringt mig flera gånger. Tre gånger på en vecka. Men först av allt, att han ringer är mig en kick för självförtroendet.

- När jag åkte hemifrån i går ringde han mig två gånger och berättade hur jag skulle hantera mycket av det som väntar. Men han sa också att han skulle titta, så nu känner jag lite extra press bara för det.

Vad sa han mer?

- Kan inte berätta allt.

(Tystnad)

Tiger gav råd om media

- Men... han nämnde lite om hur jag skulle möta er. Såna saker. Han har ju gjort det själv många gånger, så jag kunde behöva tipsen.

Reportrarna antecknade, fotograferna tog sina bilder och tv-kameror sög åt sig varje rörelse under presskonferensen.

När hon klev ned från den uppbyggda scenen i presscentret utbröt kaos. Media kastade sig som klasar mot henne och det var nära att hon träffats av både mikrofoner och kameror.

Det var just det där Tiger Woods varnade henne för.

Men Annika Sörenstam klarade mediastormen bländande och hyllas nu för sin succé på Colonial - trots att den historiska tävlingen inte ens börjat.

Så såg Annikas dag bland grabbar ut:

Thomas Tynander