Nya regler ska stoppa kvinnor

USA-tourens ledning: Ingen trodde någonsin att det skulle bli så här

SPORTBLADET

FORT WORTH

Ledningen för USA-touren kan tänka sig att skriva om reglerna - för att i framtiden stoppa Annika Sörenstam och andra kvinnliga spelare från gästspel.

- Vill Sörenstam spela fler tävlingar kanske vi måste agera, säger David Toms, spelare och medlem i tourens regelkommitté.

Foto: ap
sista kvinnan på touren? Annika Sörenstam överraskade alla med ett oväntat bra resultat i gårdagens blöta genrep. Men tävlingen på The Colonial kan bli den sista en kvinna spelar på herrtouren - om de nya reglerna blir verklighet.

Damettan Annika Sörenstam säger att veckans spel på herrtouren är en engångshändelse.

- Jag hör hemma på damtouren, säger hon.

Precis så vill herrspelarna se framtiden. Den interna kritiken mot ledningen för PGA-touren har varit häftig, många har klagat på att reglerna tillåter damspelare att försöka spela herrtävlingar.

"Vi borde göra något"

- Jag ser det inte som ett problem än, men om det händer igen och spelarna på touren tycker att det är fel så borde vi kanske göra något åt det, säger David Toms.

Toms är en av av nio medlemmar i den kommitté som styr policyfrågor på touren. Den tar hänsyn till spelarrådets åsikter - och därifrån har trycket varit hårt på regelförändringar.

- Jag är övertygad om att vi måste diskutera regeländringar, eftersom det här är en stor fråga på touren just nu, säger Tom Pernice Jr till San Fransisco Chronicle, även han spelare och medlem av regelkommittén.

Tycker inte det är rätt

- Spelarna tycker verkligen inte att det här är rätt (att Annika Sörenstam fick en inbjudan att spela på herrtouren).

- Reglerna tillåter damspelare att delta, men dom är ju skrivna med bakgrund att ingen någonsin trodde att det skulle bli så här.

Nästa månad träffas regelkommittén i Chicago. Även om medlemmarna föreslår en ny regel för att stoppa damspelare är det inte säkert att det blir verklighet. Ett sånt beslut skulle troligen skapa stora negativa reaktioner hos allmänheten och det är osäkert om ledningen för touren skulle tycka det är värt det.

Annika Sörenstam sa tidigare i veckan att hon tror det är möjligt att en kvinna i framtiden är regelbunden medlem på herrtouren:

- Om tjugo år, kanske. Då kanske det finns en damspelare som är överlägsna alla på LPGA-touren. Då kan jag förstå hur hon söker nya utmaningar på herrtouren, sa hon.

Vinnaren på söndag har automatisk rätt till regelbundet spel på herrtouren i två år.

Thomas Tynander