”Hon är lika stor som Borg, Stenmark och...

Annikas tränare berättar om rundan som gav honom ståpäls

SPORTBLADET

”Jag vet inte om det märktes genom tv-rutan där hemma, men Annikas spel i går gav ståpäls.

Jag var jättenervös hela morgonen, före första utslaget, och värre blev det. Men till slut njöt jag verkligen av hennes spel.

Foto: ap
Henri Reis och Annika.

Nu är Annika en av våra största någonsin. Lika stor som Björn Borg och Ingemar Stenmark och Ingemar Johansson och...

Hon är världsettan i golf som visat att hon fixar att spela med de bästa herrarna, och har en personlighet att visa vem hon egentligen är. Många har trott att hon är tråkig, men nu har hon visat sin rätta sida.

Pressen på henne som golfare och privatperson, här i Fort Worth, är det tuffaste hon har upplevt. Ni kan förstå pressen om ni själva jämför med något stort ni testar, men aldrig gjort tidigare. Som att hålla tal inför flera tusen på en scen, ungefär, men sen till slut bli varm i kläderna och klara det bra.

Visst kunde hon spelat ännu bättre, visst kunde det varit röda siffror om alla puttar rullat i, men jag är jättenöjd och stolt över hennes spel. Nu har hon visat vad hon kan – för en helt ny publik, som kanske inte upptäckt henne tidigare.

Ett tips till er därhemma, apropå just det, killar som vill lära sig golf ska titta på dom bästa tjejerna och lära er av dem. Det är elittjejerna ni kan jämföra era svingar med, inte det supersnabba och superstarka herrproffsen.

Annika hade 16 greenträffar och lika bra utdelning på fairway. Det är otroligt bra med de här förutsättningarna. Killar i startfältet som jag talade med på morgonen, i klubbhuset, trodde hon skulle klara hälften och vara utanför oftare. Skönt att dom fick fel!

Det här varvet på damtouren hade varit fem, sex slag bättre. Det säger en del om den här banan.

Någon reporter frågade mig om det är fel att införa regler som stoppar damer på herrtouren. Jag tycker faktiskt det, dom bästa borde få spela här oavsett om de är kvinnor eller män.

Annika har haft en kanonrunda, men i dag kan det bli ännu bättre. Jag bedömmer att Annika bara visat upp 85 procent av sitt kunnande. Andra rundan kommer hon att spela lika välplanerat i sitt långa spel, men kanske bli lite tuffare på greenerna.

Jag hoppas och tror på mer ståpäls, även om jag vet att det är många av oss som kommer att vara jättenervös timmarna före...”

Henri Reis (tränare för Annika Sörenstam)