Det här var ju bara kackel, Zachrisson

SPORTBLADET

”Annika Sörenstam har under dagarna innan Colonial dragit lika mycket bensin som en tolvcylindrars Maserati”.

”Slumans slag är som när man ska parkera, och inte bara kör upp på trottoarkanten, utan även in i livsmedelsaffären”.

Älskare av yviga metaforer fick sitt lystmäte under två dagar med Annika vs. den numera så bekanta ”cutten”. Lasse Anrell antecknar antagligen fortfarande till en floskel-svit om tre böcker i elegant läderband.

Källan till underverken är naturligtvis Göran Zachrisson. Efter snart 30 år som ställföreträdande svensk golfguru hamnade ”Zacke” under två dagar från Fort Worth i totalt fokus. En situation som denne inte upplevt sedan han på 1970-talet helt ensam uppfann slowmotion-reportaget i ”Sportspegeln”.

Kalkon på kalkon – i ultrarapid, förstås

Tyvärr var det ingen särskilt angenäm upplevelse. Trots måleriska citat som de inledande.

Det är aldrig kul att uppleva en hjälte falla. Zachrisson kanske inte föll här, därtill kan han alldeles för mycket golf. Men han vacklade defintivt till en position snarlik en limbo.

Stundtals kacklade en hel kalkon fram i hans omständliga mun. De kacklade givetvis i ultrarapid, och de kacklade på darriga filosofers vis, men likfullt var volymstyrkan tidvis smärtsamt hög där i farmen.

Zachrisson hade redan på förhand sagt, i ett försvar till manliga spelare som kritiserat Sörenstams närvaro: ”Det här är deras sak och hon har inget där att göra”.

När tävlingen väl startade presenterade han inga sådana precisa sanningar.

Frågan är vad han sa överhuvudtaget. Ibland under den första rundan var gamle ”Zacke” så långt ute i skogen att bisittaren, mestadels utmärkte Liv Wollin, fick hjälpa honom tillbaka med pannlampa och kompass.

De där arketypiska Zachrisson-utvikningarna var så utdragna att man kunde placera en fransk golfpicnic mellan orden.

Han räddades av en bra grafik

Det vill säga när han inte uppenbart ifrågasätte hela evenemanget. Då tycktes risken markant att de gamla vännerna i speakerbåset skulle börja trä järnfemmor runt varandras halsar.

Lyckligtvis skärpte Zachrisson upp sin akt redan till sammandraget i torsdags kväll. I går var nivån rent av acceptabel – även om utläggningar om sandsorter och Larry Hagman och Dallas skyskrapor stundtals skymde sikten mot avgörande slag från Annika.

Att det tog en timme innan han för första gången summerade Annikas position mot kvalgränsen var vid det laget ingen överraskning. Det var tittarens lycka att grafik och presentation var ovanligt tydliga för att vara golf.

Annika Sörenstam har under den senaste veckan blivit den internationellt mest kända svenska idrottaren sedan Tomas Brolin sommaren 1994. Klockan 20.45 i går var promenadbandyn så nära ett komplett genombrott i folkhemmet den lär komma inom överskådlig tid. Även oavsett den slutliga utgången kommer unga tjejer nu att strömma till landets golfklubbar.

Men allt det här hände och händer trots – inte tack vare – golfmessias Zachrissons insatser den här gången.