Sörenstam räddade livet på legendar

”Jag kommer alltid att vara tacksam”

1 av 2 | Foto: christer höglund
RÄDDAREN I NÖDEN Charlotta Sörenstam blev den amerikanska golfspelaren Donna Caponis stora hjälte i fredags. Caponi höll på att kvävas av en äppelbit - då ryckte Sörenstam in och räddade hennes liv.
SPORTBLADET

WILMINGTON

Charlotta Sörenstam - Annikas syster - är damtourens nya hjälte.

Hon räddade golflegendaren Donna Caponi från att kvävas - av ett äpple.

- Den främsta prestationen den här veckan, skriver LPGA-touren.

Sörenstam befann sig i klubbhuset i när hon såg hur Caponi fick andningssvårigheter.

- Jag åt ett äpple och pratade med några av de andra spelarna när en bit fastnade i halsen. Jag kunde inte andas, säger Donna Caponi, medlem i LPGA Hall of Fame och fyrfaldig majorvinnare, som jobbade för The Golf Channel på DuPont Country Club.

Charlotta ryckte omedelbart in.

- Det var folk runtomkring men ingen visste vad de skulle göra. Jag tänkte att jag måste göra något, jag kan inte bara stå där och titta på när hon kvävs.

- Jag slog på hennes rygg och det fungerade inte. Sedan försökte jag Heimlich-manövern och det fungerade inte. Så jag slog henne på ryggen hårdare och den poppade ut, säger Charlotta.

Hyllad av LPGA

Händelsen inträffade på fredagsmorgonen innan Charlotta gick ut och spelade, fyra över par, på grund av dåliga puttar. Samtidigt gjorde storasyster Annika minus sju slag - men Charlotta är större, tycker damtouren.

- Även om hon missade kvalet gjorde Charlotta Sörenstam det tveklöst främsta framträdandet under veckan, skriver LPGA-tourens officiella nyhetsbrev.

- Jag visste inte hur mycket jag hade hjälpt henne just då, men det sjönk in senare på dagen. Det var en skön känsla. Jag är glad att jag kunde hjälpa till, säger Charlotta.

Tekniken lärde hon sig som barn.

- När jag var liten höll jag på att kvävas på en bit godis och mamma tog upp mig i fötterna, höll mig uppochned och slog på min rygg tills den poppade ut. Jag tänkte på att göra så med Donna, men jag tror inte att jag skulle ha kunnat hålla henne på det viset"

I stället slog hon Caponi upprepade gånger på ryggen - och det fungerade.

Caponi är glad över sitt liv:

- Charlotta är min hjälte, säger hon. Jag kommer för alltid vara tacksam för vad hon gjorde.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM