”Hitler kan man bli hätsk mot, men mig?”

Göran Zachrisson har alltid gått sin egen väg

SPORTBLADET

DJURSHOLM

Svensk idrotts gentleman förstår inte varför han väcker såna känslor.

– Hitler kan man bli hätsk mot, men mig?!

Sportbladets Johan Flinck och Eric Roxfelt har träffat en golfguru och före detta stjärnmannekäng som kan föra sig överallt men samtidigt alltid gått åt det andra hållet – Göran Zachrisson.

I helgen avgörs US Open, med Göran Zachrisson vid mikrofonen.

Foto: Eric Roxfelt
Namn: Göran Zachrisson Ålder: 65 år. Bor: Djursholm. Familj: Hustrun Gunilla, sönerna Petter och Jonas och en hund. Yrke: Berättare, men det låter väl så pretentiöst? Medlemskap i golfklubbar: Djursholm, Svarting

Redan under skoltiden väckte Göran Zachrisson känslor – rektorns.

– Jag blev relegerad i andra ring. Jag sysslade mycket med idrott – gymnastik, utförsåkning, hockey, handboll ... allt – och man kan inte vara på alla platser, säger Zachrisson med ett snett leende.

– Jag har oerhört svårt att inrangera mig i sammanhang. Om alla pekar åt samma håll, då går jag åt det andra, säger Zachrisson där vi sitter på Djursholms golfklubb.

Här är Göran Zachrisson uppvuxen, på Djursholm och på golfklubben.

Fadern Bror, grundare av IHR – Institutet för högre reklamutbildning, spelade golf.

– Barn fick inte spela golf på den tiden, men vi gick caddie åt pappa här. Och vi fick lära oss hur man uppträder – det tror jag har varit viktigt.

Göran Zachrisson vet hur man uppträder. Han andas klass – alltid lika prydligt och rätt klädd, perfekt solbränna, artig, sofistikerad och oerhört charmerande. För många är han den typiske Djurholmssnobben, en fördom han är väl medveten om.

– Jag kan bara behandla folk hyggligt. Ett hyggligt uppförande har inte att göra med var man kommer i från, bondtjyvar finns det överallt, säger Zachrisson, samtidigt som han slänger till ännu en golfare på väg ut till första hålet ett ”tjena”.

När unge Zachrisson så småningom tagit studenten och gjort lumpen började han studera på universitetet och IHR.

– Jag fick inte ta studielån, det behovprövades och jag var inte tillräckligt fattig för det. Men pappa hade inte heller råd och jag ville inte bli underhållen.

Det blev banklån och extraknäck: allt från att bära bananlådor till ... fotomodell.

– Det finns inte ett cigrettmärke jag inte rökt eller en bil jag inte suttit i, skrattar Zachrisson.

Han var stjärnmannekäng hos PUB, Paul U Bergström.

– Ett perfekt extraknäck – mycket pengar för lite jobb.

Fotade allt själv

Fadern ville att han skulle bli reklamare, som honom själv, men grabben hamnade på Svensk golf, där han skrev och plåtade allting själv, och kom 1965 till tv-sporten.

Efter att gjort sitt första jobb, golf naturligtvis, sa Sven ”Plex” Pettersson till de nye killen att så där lakoniskt ... med stackato ... kunde han inte ... prata i tv.

– Jag tog bort verben, haha. Jag förstår Plex, jag hade ju ingen skolning. Men ju mer han påpekade det desto mer fortsatte jag med min stil.

(”Om alla pekar åt samma håll, då går jag åt det andra”)

En stil som också inbegriper den viskande rösten.

– Det kändes mer naturligt. Jag gillar det lågmälda, som i en engelsk frukostmatsal. Där är de oerhört lågmälda och anspråkslösa – det är rätt gulligt.

Han har suttit i några engelska frukostmatsalar.

Göran Zachrisson talar mycket och varmt om Storbritannien. Han är medlem i två anrika golfklubbar – Royal and Ancient Golf Club (den mycket exklusiva golfklubben på St Andrews, där British Open spelas) och Royal Liverpool.

– Det är ett privilegium att få vara med där. Jag är oerhört förtjust i den umgänges- och samtalston som finns i den miljön.

Tillbaka till tv-sporten: medan ”Plex” och alla de andra på redaktionen hade Lennart Hyland som förebild tittade Zachrisson åt ett annat håll.

– Hyland var ljud, jag var bild.

(”Om alla pekar åt samma håll, då går jag åt det andra.”)

Zachrissons poetiska och filosofiska reportage, han kallar dem alltid ”berättelser”, var varje gång små experiment i fråga om stil och teknik.

– Jag använde vidvinklar, brännvidder och musik. Jag gjorde berättelser som ingen sett förut. Vilket genomslag de hade. Svenska folket hade tre högtider: jul, midsommar och Sportspegeln. Det var ett jäkligt trist land.

Har det blivit bättre?

– Ja, men det finns kvar en rädsla för överheten. Vi måste ifrågasätta mer; ha större civilkurage.

Plötsligt sitter vi alltså och snackar svenska folkets mentalitet år 2003. Det blir lätt utvikningar med Göran Zachrisson, precis som under en golfsändning.

Njuter av positiva reaktioner

Det är just dessa utsvävningar som fått svenska golftittare att delas i två läger – de som älskar hans stil och de som avskyr den.

– Hitler kan man bli hätsk mot, men mig?! Jag ser mig som en väldigt fredlig människa som bara gör sitt jobb.

Han njuter av positiva reaktioner.

– Det är underbart. Det är belöningen. Jag svarar alltid på alla mejl och brev.

Göran Zachrisson tycker om att samtala med människor – en och en.

– Jag söker inte upp folksamlingar. Jag kan knappt stå i köer. Jag är en särling, inte särskilt social av mig, säger han och man är beredd att påstå att det är den sämsta lögnen sedan Göran Perssons ”nej, nej, nej”.

De halsbrytande metaforerna – som ”hans slag är som när man ska parkera, och inte bara kör upp på trottoarkanten, utan även in i livsmedelsaffären” – har blivit ett Zachrisson-signum.

Är de medvetna, eller kommer du på dig själv efteråt?

– Du har träffat mig nu, jag är sån här. Om jag skulle försöka hitta på skulle det med en gång märkas. Det skulle vara kolossalt korkat. Som att fuska i golf – du kommer inte undan med det.

– Jag hade en lärare, Bertil Molde som satt med i Språknämnden, på IHR som menade att språket skulle vara så det inte märks. Det där tror jag inte stämmer.

Under en golfsändning uppvisar Zachrisson enorma kunskaper om både spelet, banan och (inte minst) om allting annat.

Var får du alla kunskaper från?

– Jag har spelat på väldigt många av golfbanorna. Sedan läser jag på mycket, och ringer folk. Men det gäller att få tag i rätt person, det kan vara jäkligt svårt.

– Jag har alltid förklarat väldigt mycket, samtidigt som jag försökt undvika att skriva folk på näsan. Alla kan ju inte kunna allting.

Golfkommenterandet passar Zachrisson perfekt.

– Allt jag har gjort och lärt mig har jag nytta av. Det kan vara om hur man lagar en cykel, om korvar eller om att Kristusstatyn i Rio de Janeiro är gjord av cement från Limhamn.

– En tävling kan vara oerhört tråkig ibland, då beklagar jag det för tittarna och ber dem gå en sväng med hunden. Vilken frihet jag skapar till mig själv då. Efter det kan jag säga vad jag vill.

Som: ”Det är här man har räknat ut att Buffalo Bill satt och fiskade på kvällen”.

Undrar vem han ringde för att få veta det.

Zachrisson om...

Klassiska Zacke-citat