Mamma Kochs lyft

Barnen har gjort Carin till en världsspelare: Hela livet förändrades

1 av 3 | Foto: PRIVAT
nya förutsättningar Caring Koch blev för drygt två månader sedan mamma för andra gången. Nu hoppas hon att lille Simzon ska innebära samma lyft som hennes förstfödde, Oliver, gjorde för fyra år sedan.
SPORTBLADET

GÖTEBORG

Familjelivet har lyft Carin Koch till världstoppen de senaste åren.

Och hon tackar äldsta sonen för framgångarna.

- Det lossnade egentligen på allvar när jag fick vårt första barn, Oliver, säger Carin Koch.

De senaste åren har varit en spikrak färd mot den absoluta världstoppen i golf för Carin Koch.

Efter att ha fött sitt andra barn kan nu Carin försöka ta de sista stegen ända upp.

De senaste veckorna har hon försökt hitta formen inför comebacken i Irish Open den här helgen.

- Jag har tränat en del men det är svårt att veta var man står formmässigt. Närspelet har varit svårt att träna under våra förhållanden så det har mest blivit träning på det långa spelet, förklarar Carin Koch.

De två första dagarnas spel visade också att det finns lite kvar att slipa på. Efter en fin första runda på fyra under par, gick Carin ett över i går.

Kanonår förra året

Förra året var hennes klart bästa hittills med 13 topp tio-placeringar på LPGA-touren, tre riktigt bra majors och ett fläckfritt spel i Solheim Cup.

- Det var ett riktigt kanonår och det blir svårt för mig att upprepa det nu när jag inte spelat under inledningen, säger Carin Koch.

Anledningen till att Carin Koch missat början av årets säsong heter Simzon och är en liten kille som nu är drygt två månader gammal. Det är hennes och maken Stefans andra son och faktum är att barnafödandet verkar påverka Carin Kochs golfspel positivt.

- Ja, hela livet förändrades och allting kändes plötsligt väldigt kul, berättar Carin Koch.

Hennes marsch uppåt började när hon fick äldsta sonen Oliver för fyra och ett halvt år sedan. Då kom plötsligt de riktigt bra resultaten.

- Tidigare var jag alldeles för temperamentsfull och hade svårt att glömma misstag och så. Men i och med att jag fick Oliver släppte det och jag har roligare på banan nu och kan slappna av helt när jag vet att det viktigaste finns vid sidan av, förklarar Carin Koch.

Och kanske kan Simzon lyfta Carin den sista biten upp till den absoluta toppen och vinsterna i stortävlingar.

Något som hon längtar efter.

- Jag skulle gärna vilja vinna fler tävlingar och jag vet att mitt spel håller, säger Carin Koch.

Hon är känd för att ha ett av tourens bästa närspel och puttningen under Solheim Cup i fjol var strålande. Ofta spelade Carin ihop med Annika Sörenstam och det var sällan Annika överhuvudtaget behövde putta i bästbollarna.

Allt rullade i

- Ja, allting jag tittade på rullade i, säger Carin och skrattar.

Och hon har följt med vad som hänt på tourerna hyfsat under sin vila. Hon såg Annika Sörenstams första rond på Colonial för några veckor sedan.

- Det var modigt av Annika och jag blev glad när jag såg hur roligt hon verkade ha på banan. Även om jag tvivlade lite innan förstod jag efter tävlingen hur bra det var för golfen, säger Carin Koch.

Det är också i Solheim Cup som Carin har visat vilken mental styrka hon har.

På åtta matcher har hon vunnit sju, delat en och aldrig förlorat.

När Europa vann för tre år sedan på skotska Loch Lomond avgjorde Carin Koch hela matchen genom att vinna mot Michelle Redman.

Match en favorit

- Det passar mig rätt bra med match och jag planerar ofta spelet bra då, förklarar Carin Koch.

I år går Solheim Cup på svenska Barsebäck i september och det är självklart ett av Carins stora mål. I dagsläget ligger hon på 30:e plats på listan och kan nå dit. Men det krävs bra spel.

- Absolut. Tidigare trodde jag inte att jag skulle kunna klara det men jag har haft tur med lätta förlossningar och snälla barn så chansen till Solheim Cup finns om jag spelar bra i sommar, tror Carin Koch.

Vägen dit började i fredags på irländska Killarney.

Aldrig förlorat i Solheim Cup

Martin Strömberg