Gustafson vann på Europatouren

”Jag är mycket lycklig...”

SPORTBLADET

Sophie Gustafson vinner igen. Söndagens avslutande 73-runda i Irish Open räckte för seger och nu hägrar Solheim Cup i Barsebäck.

- Poängen till Solheim Cup betyder mycket. Det här var ett steg på vägen, säger Sophie Gustafson, efter sin tredje Irish Open-titel.

Konkurrenten Laura Davies knappade in två slag i går, men närmare än så kom aldrig brittiskan.

- Jag spelade inte bra i dag, men lyckligtvis tog ingen annan in tillräckligt på mig, säger Sophie, som hamnade 17 under par totalt.

Den långtslående 29-åringen från Särö vann sin andra Europatourtriumf på åtta månader och har återfunnit harmonin.

Gick med Davies

Men hon kunde inte upprepa lördagens drömrunda på 63 slag.

I stället började hon slutrundan nervöst. Sophie gick ledarbollen med bästa kompisen Laura Davies, som ett tag såg ut att ha det starkare psyket. Men allt eftersom släppte svenskans nervositet. Och Laura Davies hyllar sin överkvinna.

- Sophie har spelat fantastisk golf hela veckan. Inget kunde stoppa henne i dag och det trodde jag inte heller inför slutrundan, säger Laura Davies.

Tvåan Laura Davies gjorde en birdie på första hålet, medan en spänd Sophie slog en bogey på det andra hålet.

Men spelet var ändå tillräckligt stabilt för att behålla förstaplatsen.

- Puttarna gick bra de första två dagarna och det gav mig det självförtroende jag behövde - jag är mycket lycklig, säger Sophie.

Segern innebär att hon skaffat sig 40 fräscha poäng i Solheim Cup-rankingen. Det var viktigare än prispengarna på runt 260 000 kronor.

- Förmodligen behöver jag ytterligare 35 poäng, men det här var oerhört viktigt för mina chanser framöver.

"En underbar plats"

- Jag vill verkligen vara med i laget i Barsebäck, sa Sophie på presskonferensen efter segern.

Under hela veckan har Sophie lovordat Irland och atmosfären runt banan i Killarney.

- Golfbanorna är alltid bra här och Killarney är en underbar plats. Människorna är så vänliga och hela atmosfären är fantastisk. Att jag dessutom ofta spelar bra när jag är här gör ju inte saken sämre, säger hon.

Beslut i sista stund

Egentligen skulle hon ha haft semester hemma i Sverige:

- Men i sista stund bestämde sig Sophie för att åka till Irland. Det gjorde hon rätt i, säger en stolt pappa Rune till Sportbladet.

Ytterligare en fin svensk placering noterades. Cecila Ekelundh blev sexa, tio under par. Carin Koch slutade på delad 17:e plats, sex under par.

Är proffs sedan 1992

Magnus Helander