I skuggan av stjärnorna

"Det finns inga garantier"

1 av 2 | Foto: SCANPIX
FULL FOKUS Svensken Niclas Fasth och hans caddy försöker läsa puttlinjen under Scandinavian Masters första dag.
SPORTBLADET

BARSEBÄCK

En bra caddie behöver kunna mer än att bara orka bära en bag.

Grant Berry har varit professionell caddie i sjutton år och trivs.

Men ibland ångrar han sitt yrkesval.

- Det är ju lite osäkert och ibland tänker man att man kanske borde läst vidare när man var yngre, berättar han.

Grant har gått caddie åt massor av spelare under sina år och däribland en hel del svenskar. Bland annat åt Jesper Parnevik under hans tidiga år. Och han fick känna på hans temperament.

- Jag blev totalt utskälld av Jesper vid en tävling på Jersey när han var helt säker på att bollen gått över green. Han muttrade och undrade hur fasen jag kunde ge honom så konstiga mått men när vi väl kom fram till green så låg hans boll i koppen, han hade gjort hole-in-one, berättar Grant Berry och skrattar.

Han har också burit åt Anders Forsbrand, Magnus Sunesson, Mats Hallberg och Henrik Stensson och för tillfället åt Calle Pettersson.

Varför så många svenskar?

- Dom arbetar otroligt hårt och det är absolut inte brist på ansträngning som gör att ingen svensk vunnit någon major ännu, det kan jag lova, säger Berry.

Som caddie reser och bor man inte tillsammans med sin spelare utan de träffas bara på banan. Spelaren brukar betala en fast lön plus sju-åtta procent av vinstpengarna till caddien även om det varierar och caddien betalar sina resor och sitt boende själv.

- När det går bra så är det kanon men om man missar cutten några veckor så kan det vara jobbigt. Det finns ju inga garantier, säger Berry.

Trivs ihop

Men så här långt är både Pettersson och Berry nöjda med varandra.

Och de trivs ihop och äter middag ihop ibland även vid sidan av banan.

- Han är en toppenkille. En sån som man skulle vilja ha som vän. Men vi ser varandra så mycket att det inte går att umgås vid sidan av, det skulle ta kål på vilket förhållande som helst, säger Grant Berry och ler.

Och Calle tycker att deras samarbete funkar bra. Inte minst beroende på att de kommer bra överens och att Grant har bra timing.

- Han vet när han ska peppa mig, när han ska säga något roligt eller när han ska vara tyst. Det är viktigt att sånt fungerar, berättar Calle Pettersson.

Och tillsammans med Pettersson hoppas Grant förstås på stora framgångar.

Kanske till och med en majorvinst.

- Det jag vet är att Calle kan putta extremt bra under press och det är det som behövs i de stora tävlingarna, säger Grant Berry.

Och den dagen som Calle Pettersson får det långa spelet att fungera kan det bära riktigt långt.

I går gick han och Grant runt på 69 slag och de hoppas på en lång helg.

Sex uppgifter för en caddie

Så här ser Grant Berrys arbetsvecka ut i Scandinavian Masters

Martin Strömberg