Sörenstam har hamnat i en fälla av segerkrav

SPORTBLADET

Vet inte om svingen hade samma fina båge som på golfbanan men schackpjäserna for i alla fall i golvet i en enda rörelse.

Smaken av förlust är den bittraste Annika Sörenstam känner till.

Extra jobbigt är det på hemmaplan.

Har aldrig träffat en idrottare som har så stora krav på sig själv som Annika Sörenstam. När hon i går lämnade Drottningholm som trea, efter bra spel och ett resultat sjutton slag under par, hade hon artigt förklarat att "Sophie spelade bra" och att "publiken var fantastisk", och båda var sanningar, men innerst inne klöste hon sig själv för att ha gått miste om segern.

Betalar ett socialt pris

Det är tävlingsinstinkten och den enorma fokuseringen på segrar som gjort hennes till världsetta, även om det sociala priset varit kostsamt.

Nu får jag en känsla av att Annika Sörenstams förluster kostar mer än segrarna ger, att dalarna är djupare än topparna är höga och då gäller det den mentala formkurvan.

Världsettan har hamnat i en fälla där segrar är förväntade, mest av henne själv, och allt annat är misslyckanden.

Det blir för att slippa förväntningar, både från sig själv och omgivningen, som jag tror att hon en dag de närmaste två åren väljer att plötsligt lägga av - för att leva ett stillsamt familjeliv.

När hon nu ska bearbeta tredjeplatsen på Drottningholm, som var en besvikelse, blir det inte lika enkelt som efter de förlorade schackpartierna mot maken David, för många år sedan. De hade köpt schackbrädet i en leksaksbutik och när Annika förlorade det avgörande partiet ställde hon sig upp och vispade undan pjäserna från bordet för att sedan helt enkelt vägra spela schack fler gånger.

Så illa tar förlusterna.

Nu tar orkanen Sörenstorm en välbehövlig paus, med start i morgon, och Annika Sörenstam inleder sin kanske mest efterlängtade semester någonsin.

Nu väntar tre veckor då hon "inte ska göra någonting som har med golf att göra", alltså pyssla om i huset, kanske åka vattenskidor och bara vara privat hemma i Lake Nona, Florida.

Sophie Gustafson var värd segern. Inte minst efter den försörda vinnarputten redan under ordinarie spel, då hon stördes i baksvingen av en förvånansvärt klantig tidningsfotograf.

Golflegenden Arnold Palmers supportrar kallades "Arnies Army".

Annika Sörenstam har "Annikas Army".

21500 åskådare igår och det måste vara något slags publikrekord för damgolf i Europa.

Thomas Tynander