Tigers meritlista har ett öppet sår

SPORTBLADET

Debuten i en major blev en chock. Segermarginalen i US Masters var tolv slag och många befarade att proffsgolfen helt skulle läggas i mörker i skuggan av Tiger Woods.

Det var 1997.

Men 2003 är det mest nattsvart runt världsettan själv.

Sex raka majors utan seger.

För Tiger Woods är det ett öppet sår i meritlistan och nu får han vänta till april, på Augusta, innan läkningen kanpåbörjas.

Sex raka majors utan seger innebär att vi nu lärt oss, och många av spelarna på USA-touren har insett, att världsettan som ska klå Jack Nicklaus rekord på 18 majors inte alls är från en annan planet.

Märkligt spel i British Open

Jag har sett Tiger Woods vinna majors, men också förlora dem. Färskaste intrycket är hans märkliga spel i British Open, där han gick de sista elva hålen tre slag över par. För att vara Tiger Woods en söndag är det närmast ofattbart.

Ett annat intryck, från både British Open och helgens PGA Championship, är att han inte har samma kontroll somtidigare och spelar mer konservativt än någonsin. Visste ni att han idag slår kortare än när han bara var 17 år?

Sex raka majors utan seger innebär att Tiger Woods är inne i samma djupa majorsvacka som Annika Sörenstam upplevde 1999, innan hon la om all träning och kom tillbaka som en ny och bättre spelare.

Gör Nicklaus sällskap

Sex raka majors utan seger innebär också att Tiger Woods på ett nästan kusligt sätt gör Jack Nicklaus sällskap i historieböckerna:

l När Jack hade avslutat sitt sjätte år som proffs, och var världsetta med sex majors i bagen, gick han 26 år gammal in i ett tre år långt mörker utan de största segrarna.

l Inför den här säsongen hade Tiger avslutat sitt sjätte år som proffs, och var världsetta med åtta majors i bagen, 26 år gammal. Och den misslyckade majorsäsong han nu avslutat kan vara början på ett liknande mörker. För många andra världsspelare är det en ljus framtid.

Till sist; Andra raka för Sophie Gustafson och nu är det bara veckor kvar till Solheim Cup på Barsebäck?

Fotnot. Efter sin tre år långa svacka utan segrar i majors vann Jack Nicklaus hela 53 titlar, varav nio majors.

Fotnot 2: Amerikanen Shaun Micheel vann nattens PGA-mästerskap

Thomas Tynander