Trots den svåra stunden

- vi kan få ett av våra finaste golfögonblick i helgen

SPORTBLADET

MALMÖ

Idrott är adrenalin i triumf och delad glädje. I helgens Solheim Cup blir det high five och pumpande nävar och delad golfglädje.

Det måste bli så, trots den svåra stunden.

Foto: reuters
Solheim Cup, med Carin Kochs Europa mot USA, inleds i dag som planerat på Barsebäck trots tragedin. Och Europa har en bra chans, tror Thomas Tynander.

Den 11 september, 2003, Barsebäck Golf & Country Club. Ett hundratal sänkta flaggor.

Invigningen av Solheim Cup skulle bli en manifestation mot våld och dårskap. Flickkören från Lars-Erik Larssons Gymnasieskola var ängalik i sin sång och den blå himlen över Öresund har aldrig varit vackrare.

Ett par tusen åskådare var så rörda under nästan två minuters tystnad att de ljumma vindarna i trädkronorna var varm tröst.

Men en buffel på scenen märkte det aldrig.

Svensk golfsports främste företrädare, förbundets ordförande Christer Örning, var den ende av invigningens alla talare som i n t e valde att hedra mördade Anna Lindh.

Örning valde att kort konstatera:

- Vi vet alla vad som hänt i går och idag. Men, mina damer och herrar... "the game most go on"!

Inget mer om tragedin.

Han nämnde inte ens utrikesministern vid namn.

Beklämmande, Örning

Invignigen direktsändes i flera länder, bland annat i USA, och förbundet gick miste om en bra möjlighet att med kondoleanser öppet ta avstånd från oprovocerat våld och betona värderingar som kamratskap och sportmanship.

Ni kan sluta skaka på huvudet nu.

Jag vet, det är beklämmande.

I morse inleddes Solheim Cup med dueller mellan några av världens bästa golfdamer. Golf i världsklass, på en underbar golfbana. Frågan är hur vi byter förstämning och chock mot entusiasm och glädje. Spelarna kommer att bära svarta sorgeband, men det kommer ändå att vara high five och pumpande nävar. Det måste bli det, idrott är ju adrenalin i triumf och delad glädje - kanske allra helst i en svår stund.

Helgen kan bli mäktig

Det kan bli en mäktig helg, om idrottsglädjen bara får en chans. Annika Sörenstam har skrivit så många kapitel i historieböckerna att hyllmeter blivit till bibliotek i golfens finrum.

Om världsettan nu tar Europa till seger mot USA, på svensk mark, blir det en av vår tids finaste idrottsögonblick.

Jag tror det kan gå vägen. Trots att USA har ett bättre lag på papperet och av tradition avgör i singelspelet den sista dagen.

- Publiken är vår extraspelare, har veteranen Laura Davies sagt.

Brittiskan Davies har spelat maximala fem matcher i varje Solheim Cup sedan starten 1990. Hon om någon borde veta.

Desutom har Europa, förutom världsettan, en vulkan vid namn Suzann Pettersen. Håll ett öga på henne, det är där det slår gnistor och pumpas mest näve.

47 tv-länder sänder prestigemötet.

Så stort är Solheim Cup.

Golfhistoria.

Thomas Tynander