"Jag spelade mot hela Spanien"

Hemmapubliken jublade när han missade - men Jacobson segrade: Jag har aldrig upplevt något liknande

SPORTBLADET

Den spanska publiken applåderade hans misstag och hemmaspelaren Carlos Rodiles tog avgörandet till ett dramatiskt särspel.

Men till slut vann Fredrik Jacobson sitt livs triumf, Volvo Masters.

- Känns helt fantastiskt, sa han.

Och belönades med 5,2 miljoner kronor.

Foto: AP
Fredrik Jacobson.

Solen hade gått ner bakom klubbhuset på Club de Golf Valderrama när Fredrik Jacobson, 29, lyfte vinnarkristallen i Europatourens finalturnering, Volvo Masters.

- Så otroligt skönt, sa han.

Men det krävdes fyra hål i särspel innan Sveriges bästa herrgolfare kunde tvåputta för seger, sedan spanske Carlos Rodiles hamnat i problem. Innan dess hade båda spelarna duellerat som i matchspel och turats om att ha ledningen under 58 hål.

- Det var en extrem fight. Jag har aldrig upplevt något liknande, sa Fredrik Jacobson.

- Det pendlade fram och tillbaka under två dagar, så jag är enormt nöjd att jag vann till slut.

Firade med champagne

Sportbladet får en segerintervju under segermiddagen, då Fredrik tillsammans med ett stort sällskap svenska vänner firar med förstklassig mat och champagne. Vid bordet finns förstås flickvännen Erika Juthage, tränaren Rickard Fors med sin Pernilla och spelarna Niclas Fasth och Robert Karlsson och många, många fler.

- Och så två japaner vid bordet intill. Dom bjuder på cigarrer efter maten. Jag hoppas det smakar bättre än senast på en nyårsafton för några år sedan.

Gillar du inte cigarrer?

- Tycker det smakar så där, va? Det värsta cigarrminnet jag har är från 96 när jag och Mårten Olander skulle fira att vi klarat kortet på Challange Tour. Vi hade ingen sån där som snoppar av cigarren så vi skulle vara lite macho och bet av den. Fick ju hela käften full med tobak...ha ha.

- Men nu finns det riktig utrustning har jag sett.

Volvo Masters är ditt definitiva genombrott. Vad har du för känslor i kroppen just nu?

- Det känns fantastiskt att få avsluta toursäsongen så här. Det är otroligt.

- Samtidigt är jag väldigt trött, det har ju blivit många hål under helgen. Men jag försökte verkligen peppa mig själv att gå hela vägen, speciellt när det blev särspel.

Det var dramatiskt. Rodiles missade sina segerputtar knappt, en av dem med bara några millimeter, samtidigt som du var centimeter från att gå i vatten med klarade dig...

- Ja, jag hade lite flyt. När jag slapp vattnet på tredje omspelshålet kände jag att det var någon som tydligen ville att jag skulle spela vidare.

- Därför var det extra skönt att till slut vinna. Jag har ju förlorat två särspel tidigare och skulle bara ha det, den här gången.

Dramatiskt mot en spanjor på Valderrama. Hur var det, egentligen?

- Det kändes som jag spelade mot hela Spanien. Jag menar, publiken applåderade när jag gick i vattnet på 17 och jublade när jag missade puttar och så. Det var ju sådär. Kändes skönt efteråt när jag hade vunnit.

Nu lyfter du på världsrankingen, upp till 25:e plats ungefär, och du är plötsligt tvåa på Ryder Cup-rankingen. Hur mycket funderar du över sånt under segermiddan?

- Klart att jag tänker på det. Ryder Cup är ju ett av mina stora mål nästa år, där vill jag vara med. Det känns ju kanon att vara

med bra på listan så här tidigt.

- Sen innebär ju rankingen att jag spelar alla stora tävlingar. Men jag har ju redan sen länge planerat att satsa på USA nästa år.

Du, det har ju varit en tuff helg och du har ett rykte om dig att vara väldigt avskärmad och fokuserad i din uppladdning. Vad gör du kvällen före en dag som den här?

- Nja, jag vet inte om jag är så avskärmad. Men när jag lämnar golfbanan är min arbetsdag över och då vill jag koppla av. Helst inte tänka golf, det räcker med dom åtta, nio timmar jag gör det vid banan.

- I går (lördag) gick jag på gym. Jag har kört två fyspass varje dag den här veckan. Har känt mig lite hängig och vill komma i gång lite bättre med konditionen inför vintern.

- Sen valde jag och Erica att ta upp mat på rummet. Tittade lite på tv. Läste väl lite. Och somnade tidigt, eftersom det var uppskjutna hål att spela på grund av regnet och vi började tidigt.

Bodde hos Parnevik

Det här med USA, nästa år. Jag vet att du varit över och tittat på boende i Florida. Hur går det?

- Vi var nyligen över i tolv dagar och tittade runt lite. Vi bodde hos Jesper och Mia (Parnevik) men hittade väl inget där vi klippte till. Men vi ska över och titta igen snart och då har vi en del förberett.

- Vi väljer nog att bo nära Per-Ulrik (Johansson) och Jesper. Det är skönt med svenska kontakter och sen finns det ju otroligt fina golfbanor. Jag spelade några...

- Och så ligger det vid havet.

Du som gillar båtar provade väl Jespers yacht?

- Ja, vi var ju där i tolv dagar. Men vi nöjde oss med att åka jet-ski.

Innan du återgår till festmiddagen...efter många och ibland svåra år på Europtaouren har det nu lossnat (med tre segrar och bra placeringar i både US Open och British Open). Plötsligt stämmer allt och du måste ha funderat på varför?

- Jag tycker det har gått framåt hela tiden, dom senaste fyra åren. Men visst, det lyfte ju när jag äntligen vann för ett år sen. Segern i Hong Kong efter alla år med andraplatser gav mig vind i seglen och gjorde mig starkare mentalt. Det hade jag nytta av idag, det kände jag verkligen. Istället för att grubbla på om det skulle bli en ny andraplats och behöva leta åtta år tillbaka efter senaste segern så visste jag att jag kunde vinna.

- Nu känns det fint!

Fortsätt att fira, då!

- Det ska jag verkligen!

Rysaren hål för hål

Tredje största svenska prischecken

Thomas Tynander