Sörenstam vann i överlägsen stil

SPORTBLADET

OTSU, JAPAN

Annika Sörenstam raderar ut rekord efter rekord i damgolfen. På söndagen slog hon sitt eget lägstaresultatrekord för tredagarstävlingar när hon vann USA-tourtävlingen i Japan på 24 under par.

Dessutom säkrade hon segern i tourens penningliga och kommer åter igen att bli utsedd till Årets spelare.

Världsettan tog sin sjätte seger för säsongen, på USA-touren, i japanska Otsu på söndagen. Därmed kommer hon att föräras titeln Årets spelare på LPGA-touren. Däremot kommer hon inte att kunna ta hem titeln Vare Trophy (för lägsta snittresultat) eftersom hon spelat för få tävlingar i år.

Penningligan säkrades genom de 169 500 dollar (drygt 1,3 miljoner kronor) hon fick för segern i Otsu. Därmed kan inte sydkoreanskan Se Ri Pak, delad tvåa i tävlingen, komma ifatt Sörenstam. Två tävlingar återstår och Sörenstam har hittills tjänat cirka 15,3 miljoner kronor.

- Mitt mål varje år är att vinna kategorierna penningligan, Vare Trophy och Årets spelare. Se Ri Pak ska spela nästa veckas tävling, som inte jag ställer upp i, och därför var det viktigt för mig att vinna här. Jag är besviken att jag inte kan vinna The Vare Trophy, men jag är mycket glad över att ha vunnit de andra två kategorierna, sade Sörenstam på presskonferensen.

Inga bogeys och treputtar

Hon är förstås också väldigt nöjd med segerrekordet - 192 slag, 24 under par. Hon gick banan på 63-63-66 slag. Söndagens avslutande rond innehöll sex birdies, men hon säkrade inte rekordet förrän på det allra sista hålet som är en lång och svår par femma där Sörenstam tog fram drivern på fairway och siktade på att landa bollen i greenbunkern (vilket hon lyckades med).

- Jag ville inte vänta till det sista hålet, men jag är glad att jag satte den putten (fem meter).

Förutom att hon slog sitt eget tourrekord från i fjol, som var 23 under par, slog hon ett par personliga rekord.

- Det var första gången som jag inte hade en enda bogey under 54 hål och det var första gången som jag inte treputtade en enda gång under 54 hål, så jag spelade väldigt stabilt.

Inte köttbullar varje dag

Annika Sörenstam har varit världens golfdrottning i flera år och hon säger själv att den främsta anledningen är hennes styrketräning, som gjort att hon slår längst av alla tjejer på touren.

- När jag var ny på touren för tio år sedan var jag kanske runt 50:e när det gällde snittlängd från tee. Nu är jag nummer ett. Men det handlar inte bara om att slå långt. Genom styrketräningen och balansträningen kan jag slå de långa slagen stabilare än tidigare. Och fortsätter jag att styrketräna kommer jag kanske att kunna slå de slagen ännu säkrare och stabilare.

Förutom styrketräningen, följer du också någon speciell diet?

- Jag älskar att äta mat och att laga mat så det är svårt att hålla diet. Jag tror på att äta måttligt och äter mycket frukt och grönsaker och inte så mycket kött.

Äter du mycket svensk mat?

- Jag äter inte köttbullar varje dag, men när jag är hemma i Orlando lagar jag ofta svensk mat - mycket lax, potatis och sallad. Och så blir det mycket pasta.

I tävlingen i Otsu vann Sörenstam med nio slag före en trio spelare; sydkoreanskorna Se Ri Pak, Grace Park samt svenskan Sophie Gustafson.

TT