Hon är Annika med hela världen

– men efter nästa säsong kan allt vara över

SPORTBLADET

ORLANDO

Efter år av mäktiga erövringar har Annika Sörenstam blivit "Annika" med en hel golfvärld.

Nu är hon större än Björn Borg i USA.

Och nästa år kan hon mycket väl avsluta karriären med en äkta Grand Slam.

Foto: AP
Annika på Colonial.

I en av korsningarna i West Palm Beach, mellan en biltvätt och ett hamburgerställe, fanns i helgen en gigantisk reklamskylt, säkert 15 meter bred, med texten: "See Annika at the ADT Championship".

Efternamnet behövs inte. Annika Sorenstam är Annika med en hel golfvärld, precis som Tiger Woods är bara just Tiger.

Total förvandling

Och förvandlingen är total. När Sportbladet träffade Annika Sörenstam för en stor intervju i Los Angeles för två år sedan hade hon precis deltagit i en tourkonferens där spelarna på LPGA-touren var beordrade att närvara. Ett viktigt ämne på dagordningen var hur touren skulle sälja bättre, hur intresset skulle öka i samma takt som herrtouren. Stor kritik riktades mot den svenska världsettan, som anklagades för att vara färglös och trist. Annika tog mycket illa vid sig och förklarade i intervjun att hon inte kunde vara mer än sig själv, take it or leave it.

Även den våren såg jag en jättebillboard, men då kallades hon för "Sorenstam".

I dag är hon "Annika".

- När man har en spelare som inte behöver presenteras med mer än förnamnet, då är det bra för sporten, sa damtourens högste chef Ty Wotaw häromdagen.

Orsaken är Annikas makalösa säsong, 2003 - både på och utanför banan. Hon spelade färre tävlingar än 2002 men vann ändå sex stora titlar, bland annat två majors, och blev historisk som en av mycket få med en egen karriärens Grand Slam. Och vid sidan av golfbanorna fanns hon plötsligt i soffan hos Jay Leno, och andra tv-värdar, och tidningarna presenterade henne som en av idrottsvärldens kaxigaste.

Sedan upplevde vi Colonial. Annika från Bro Bålsta utmanade herrarna på USA-touren och träfyran vid utslaget på första hålet, nära 200 meter förbi 20 000 åskådare, måste vara årets slag, alla kategorier. Ingen annan spelare, männen inräknade, har haft lika stor press på sig inför ett enda slag. Och det är Annikas reaktion efter den där träfyran på Colonial som blev inledningen till ett nytt liv som bara "Annika".

Siktar på en Grand Slam

Med en kroppsgest där hon låtsades svimma visade Sörenstam för åskådare och miljoner tv-tittare att hon inte är Miss Ice eller en tråkig golfrobot, hon visade att hon varit så nervös att det fanns en rädsla att till och med missa bollen. När äventyret sedan var över grät hon i direktsända tv-intervjuer, inte för att det varit för tufft utan för att det varit så förbaskat roligt och tyvärr så var det över.

Och miljoner fans älskar henne för det.

Hon är i dag så stor att jag undrar om vi verkligen kan förstå det. I USA är hon förmodligen större än Björn Borg var på toppen av sin karriär.

Nu siktar världsettan på en äkta Grand Slam, alla fyra majors under en säsong.

- Jag tror det kan gå, säger hon.

Lyckas hon med en Grand Slam 2004 undrar jag om hon inte lägger av, tvärt. Då har hon gjort allt och vunnit det som finns att vinna. Hon har nyligen erkänt att golfsatsningen tär på krafterna och att hon efter nästa säsong ska känna efter hur hon mår.

Segrar i alla fyra majors under en och samma säsong skulle vara en värdig avslutning på en sagolik idrottskarriär.

Thomas Tynander