Skål för ett fantastiskt golfliv, Annika

Invald i Hall of Fame: Jag är verkligen rörd

1 av 7 | Foto: CHRISTER HÖGLUND
Nummer 1 I går natt firade Annika Sörenstam tillsammans med 120 gäster att hon valts in i damgolfens Hall of Fame.
SPORTBLADET

ORLANDO

I natt firade Annika Sörenstam sin plats i damgolfens Hall of Fame – med stor middag och fest för de allra närmaste.

– Jag är verkligen rörd, sa hon till Sportbladet.

Sedan fortsatte firandet långt in på natten.

För en dryg månad blev Annika Sörenstam, 33, yngste spelare någonsin att väljas in i golfens Hall of Fame. I natt var det dags för ännu en ceremoni, då hon valdes in som en av tidernas mest framgångsrika spelare i damgolfens egen Hall of Fame.

120 specialinbjudna gäster fanns på plats i festvåningen på fashionabla Ritz Carlton Hotel i hemstaden Orlando, Florida.

Och det blev känslomässigt.

– Alla som jag bjudit hit har tackat ja så jag är verkligen rörd över att se alla här, sa Annika till Sportbladet som var enda tidning på plats.

– Många har rest jättelångt. Det är familjen från Sverige, förstås, vänner jag bott hos under tävlingar i både USA och Europa, och inbjudna från England som vi lärde känna jag vi bodde där för många år sedan. Bland annat.

– Det är fantastiskt.

”Upplevt enorma stunder”

Annikas stora dag, som planerats i mer än ett halvår, inleddes med en ceremoni då hon officiellt valdes in i LPGA Tour Hall of Fame, som en av sportens allra största. Andra legendariska spelare och ledningen från USA-touren hyllade henne, liksom nära vänner, i olika tal. Symboliskt fick hon ta emot både Hall of Fame-ring och inramad tavla med intyget.

Många av hyllningarna handlade förstås om Sörenstams utmaning mot männen på herrtouren, på Colonial, i maj.

Ceremoni avrundades av sedan med en rockig video på storbildsskärm – med ögonblick från den svenska världsettans tio år på USA-touren, till låten ”Larger Then Life” av Backstreet Boys.

– Jag ser mitt golfliv som en resa, där jag tagits till en mängd fantastiska platser och fått uppleva enorma stunder, sa Annika till sist i ett bejublat tacktal.

Efteråt förklarade hon med ett leende:

– Det är verkligen en resa. När jag såg den här videon om mina tio år...och tänker tillbaka...det är otroligt.

– Jag minns ju nu hur jag varje år, varje dag och nästan efter varje slag, blev inspirerad att fortsätta satsa vidare. Och bli bättre.

”Jag är jätterörd”

Vågade du tro på en plats i Hall of Fame när du kom över till USA för 13 år sen?

– Nej, nej, det hade jag aldrig vågat hoppas på. Men det känns ju fantastiskt att det blivit verklighet. Jag är stolt.

– Tänk om jag vetat det här när jag slog bollar från en plastmatta hemma i Bro. Helt otroligt att det blivit så här.

Dina känslor just nu?

– Jag är ju jätterörd av all uppmärksamhet och allt som sagts. Jag tänker tillbaka, det går ju så snabbt i vanliga fall att man aldrig hinner ta det till sig. Men en sån här dag sjunker det verkligen in.

Nu blir det mer fest hemma i huset vid Lake Nona.

– Ja, jag har beställt mat och vi blir ungefär 50 personer. Vi äter både fisk och kött och sallad och efterrätt och, ja, det blir en stor fest.

– Det blir mitt sätt att tacka alla för att det finns i min närhet.

Även sen nattamat var förberedd. Den privata festen skulle pågå sent, sent in på natten. Och Annika Sörenstam kunde fira två platser i golfens Hall of Fame.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM