- Damerna ska hålla sig till sina tävlingar

Helen Alfredsson förstår herrarnas kritik

SPORTBLADET

Greg Norman sågade damtrenden på herrgolftouren i Sportbladet i går.

Nu får han medhåll av svenskan Helen Alfredsson:

- Jag kan förstå killarna med tanke på den fruktansvärda konkurrens som råder.

Foto: Magnus Sandberg
Helen Alfredsson.

Räkna inte med något "varannan damernas" på herrarnas proffstour i framtiden.

I alla fall inte om toppspelarna Greg Norman, Vijay Singh, Ernie Els och nu också Annika Sörenstams tourkollega Helen Alfredsson får som de vill:

"Det blir inte rätt"

- Visst är det kul med tjejer som tar för sig, men samtidigt är det så mycket som står på spel. Det blir inte rätt om all uppmärksamhet ska hamna på en spelare bara för att hon är en kvinna bland en massa män.

- Herrarna är inte intresserade av att låta tävlingarna bli någon testplats för att prova ut hur långt damspelare räcker i en tuffare konkurrens.

Helen Alfredsson vänder på resonemanget och pekar på ett scenario där manliga spelare plötsligt skulle knacka på dörren till damtouren.

Låt saker vara som de är

- Det skulle det aldrig bli tal om. Herrarna har sin tour och damerna sin. Så har det varit tidigare och så är det rimligt att det förblir, menar den frispråkiga svenskan.

Ses damspelarna med Annika Sörenstam i spetsen som stora hot mot de etablerade herrstjärnorna?

- Nja, kanske inte så direkt. Det handlar snarare om att herrspelare trängs undan när de inte tar sig in i tävlingen för att damer ska vara med i stället.

Annika Sörenstams spel på herrtouren i samband med the Colonial Open i fjol har rört om i golfgrytan och startat en kvinnlig trend.

Wie var nära

Underbarnet Michelle Wie tog samma väg som Annika Sörenstam och var på vippen att klara cutten på sin hemmabana på Hawaii nyligen.

Dessutom ska Laura Davies göra debut på herrtouren inom kort.

- De har misslyckats varje gång och det är inte bra. Jag tror många testar herrtouren som ett marknadsföringsjippo, menar Greg Norman.

Och har är alltså långt ifrån ensam om den uppfattningen.

Peter Ström