Parneviks nya karriär - sälja värktabletter

Golfstjärnan: Jag tycker att det är spännande

SPORTBLADET

Golfstjärnan Jesper Parnevik investerar runt 20 miljoner kronor i ett eget läkemedelsföretag i USA.

Som säljer bland annat smaksatta värktabletter.

- Det här vill jag ägna mig åt efter golfkarriären, säger han.

Foto: AP
Golfproffset Jesper Parnevik har startat ett företag inom läkemedelsbranchen. Affärsidén är att sälja smaksatta läkemedel i brusform.

Jesper Parnevik har spelat golf på USA-touren i tio år men har under de senaste tre säsongerna haft problem med både hjärtat och höften.

Senaste två åren har han vid sidan av golfkarriären utvecklat ett företag i läkemedelsbranschen, tillsammans med vänner och affärsmannen Christer Rosén. Tillsammans har de två satsat runt sex miljoner dollar - och sedan hittat ytterligare sex miljoner hos investerare.

Läkemedelsbolaget har sitt säte i West Palm Beach och namnet är EffRx.

- Målet är att inom fem år har en försäljning på runt 80 miljoner dollar om året, berättar Rosén.

Drygt 600 miljoner kronor.

Smaksatt medicin

Företagets idé: Smaksatta läkemedel i brusform.

- Undersökningar visar att amerikanare är känsliga för att svälja tabletter men att de bruspreparat som finns i dag smakar illa, säger Rosén.

Företagets brusmedicin tillverkas i Schweiz - och smaksätts med allt från lime till jordgubb till hallon.

- Jag tycker det är spännande, säger Jesper Parnevik.

Golfstjärnan fick idén om smaksatta brustabletter redan 1998 - men då med inriktning på vitaminer. I par med Christer Rosén bildades företaget LiFizz, som i dag bara är en liten gren under det nystartade EffRx. Som bäst såldes Parneviks vitaminer i 20 000 butiker i USA, men nu har verksamheten flyttats över till i första hand läkemedel.

- Vi säljer fortfarande vitaminer men nu är det i första hand värktabletter som gäller, berättar Parnevik.

I bolagets styrelse finns flera tidigare nyckelpersoner i ledningen för läkemedelsjättar som Pharmacia Upjohn och Astra Zeneca.

Har satsat 20 miljoner

I första hand tillverkar Parneviks bolag värktabletter, allergimedicin, potensmedel och läkemedel mot reumatism och benskörhet.

Jesper Parnevik äger drygt 20 procent av EffRx, som en av grundarna. Enligt uppgift till Sportbladet har han satsat runt 20 miljoner kronor.

Och förstås ser en framtid i företaget, efter golfen.

- Det gäller ju att ha lite att falla tillbaka på. Jag har alltid varit intresserad av kropp och hälsa och fysiskt välmående.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM