Hon siktar på Augusta

Kvinnoförbudet trotsas - Wie ska spela sig till en plats på Masters

SPORTBLADET

Snart kan Augusta National tvingas acceptera kvinnobesök.

Nästa vår kan Michelle Wie vara direktkvalificerad för US Masters och bli första kvinna i en herrmajor.

Foto: AP
Redan nästa år kan Michelle Wie bli första kvinna att spela på Augusta National. Hon ska kvala till APL, där vinnaren är direktkvalificerad till Masters.

Wie, som bara är 14 år, har själv sagt att ett av hennes stora mål är att en dag spela Masters på Augusta. Den dagen kan ligga närmare än många tror.

Enligt uppgifter skall hon kvala till herrarnas US Amateurs Public Links, APL, i sommar. Segraren där är i sin tur direktkvalificerad till Masters i april 2005.

- Vi är imponerade av Michelle och hoppas verkligen att hon kommer att spela här. Det vore suveränt, säger Ed Money, tävlingsledare och General Manager på Rush Creek, banan där APL spelas i år, till Sports Illustrated.

Augusta National har fått stark kritik från kvinnorätts- organisationer och media för sitt konservativa system som inte tillåter kvinnor att bli medlemmar eller ens spela på banan.

Michelle Wies eventuella start i Masters skulle bli ett debattinlägg som definitivt skulle riva murar på det mest övertygande sättet.

Ingen tvivlar på henne längre

Ingen tvivlar längre på hennes kapacitet. Hon missade kvalgränsen i sin PGA Tour-debut Sony Open med ett enda slag och senast nu i helgen klarade hon kvalgränsen i en tävling på Australien-Asientouren.

- Kan hon vara nära att klara kvalgränsen i en PGA-tävling kan hon kvalificera sig var som helst. Vi håller tummarna för att hon kommer hit, säger Money.

Michelle Wie har efter sin succé i Sony Open fått inbjudningar till sju PGA Tour-tävlingar, men har ännu inte meddelat hur hon planerar att spela under säsongen.

Klart är att hon kommer till Europa för att spela Evian Masters i juli.

Om hon kvalificerar sig till APL blir hon förmodligen en av de mest erfarna spelarna i fältet.

Wie vann kvinnornas motsvarighet förra säsongen och mycket talar för att hon redan i år kommer att försöka ta sig in bakvägen till Augusta och därmed spela Masters nästa säsong.

APL spelas i Minneapolis den 12-17 juli.

- Vi kan bara hoppas att hon kommer, det vore jättebra för tävlingen, säger Ed Money.

Ingen skulle längre bli förvånad om det 14-åriga underbarnet lyckas.

Skriva golfhistoria igen.

Kvinnorna och Augusta National

Martin Strömberg

ARTIKELN HANDLAR OM