Bytte kön – ska knäcka tjejerna

Carin Koch: Ojdå, jag trodde man måste vara född kvinna

SPORTBLADET

LONDON

Han var man – men blev kvinna.

Nu ska könsopererade Mianne Bagger, 37, delta i damerans Australian Open i golf.

– Tja, det där verkar ju lite underligt, tycker svenska golfproffset Carin Koch.

Mianne Bagger var som man en golfare med lågt handikapp. För drygt åtta år sedan genomgick han en könsoperation och blev kvinna.

– Jag spelade fem rundor på fem år då jag gått igenom hormonbehandling, operationer och vant mig vid min nya identitet, säger hon i Daily Telegraph.

Under 1998 tog Mianne Bagger åter upp golfen – nu som kvinna – och vann den första amatörtävlingen hon deltog i och har nu blivit australisk amatörmästare för damer tre gånger.

Oroad över Wild card

Inför nästa månads Australian Open har Bagger fått ett ”wild card” och möter då proffspelare som Karrie Webb, Trish Johnson och Alison Nicholas.

– Jag kan givetvis säga att vara längre och ha längre armar är en fördel, man kan slå längre. Men i golf är längd är inte allt, säger Bagger.

I Storbritannien har golfbyråkratin blivit oroad över hennes ”wild card” till Australian Open.

Ladies Golf Union, LGU, säger att man ska försöka stoppa Mianne Bagger om hon ansöker om att få spela ”British Open” .

– Vi respekterar givetvis individens rätt. Men i det här fallet anser vi att det finns en fysisk fördel jämfört med de kvinnor som alltid haft samma kön, säger Andy Salmon, direktör för LGU.

Skapar PR

Svenska stjärnan Carin Koch blir lite överraskad när hon får höra om Mianne Baggers ”wild card”.

– Ojdå, jag tog för givet att det fanns reglerat. Jag trodde man måste vara född som kvinna för att få delta. Jag har för mig att det är så i damtouren i USA.

Kan man jämföra med att Annika Sörenstam spelar mot herrarna?

– Nej, inte egentligen. Det är ju enstaka händelser för att skapa PR. Det tjänar båda könen på, det skapas uppmärksamhet kring golfen och det är bra. Nu gör det här det också i och för sig... Men det här är ju lite omvänt, fördelarna är ju större.

Om du var skipper (Carin Koch har deltagit i Solhem Cup flera gånger) skulle du ta ut någon som Mianne Bagger?

– Ja, är man ledare för ett lag och reglerna tillåter det. Då är det ju svårt som coach säga nej till någon som är en bra golfare.

Leif Kasvi