Marlenes revansch

Gävletjejen hånades för att vara "dum blondin" - nu blir hon nästa stjärna på USA-touren: Jag var färdig att hoppa från en balkong

1 av 4 | Foto: ANNA CLARÉN
USA nästa Marlene Hedblom gör i år debut på USA-touren. ”Att får spela på USA-touren känns som rena julafton. Jag räknar dagarna”, säger hon.
SPORTBLADET

De allra mest elaka menade att golfspelaren Marlene Hedblom, 31, var för kaxig för sitt eget bästa - eftersom hon inte tillhörde världseliten.

Det var nära att knäcka henne.

- Jag var färdig att hoppa från en balkong, säger hon.

Men så kom revanschen - en fast plats på USA-touren.

Den här texten börjar med en historia från Gävle, sent 1980-tal. Marlene Hedblom är 15 år gammal och tycker väl att golf är så där lagom kul. Men hon är ju golftränaren Olle Hedbloms dotter och lillasyster till Peter, supertalangen som blir proffs. Alltså spelar hon vidare.

En sommardag lånar "Madde" en dyrbar och mycket speciell wedge som pappa Olle köpt i USA. Men det hjälper ju inte, bollen far ändå lite som den vill och till slut tröttnar Madde och kastar den lånade klubban med full kraft in i skogen. När den inte gick att hitta drog Madde till med en lögn:

- Någon snodde den, pappa, sa hon till Olle.

Humöret var välkänt

I mer än tio år led Marlene Hedblom sedan med sin lilla lögn - och våndades. Herregud, ljuga inför pappa, tänkte hon. Så för bara två år sedan avslöjade hon vad som egentligen drabbade klubbar - men Olle bara garvade åt historien.

Att Marlene Hedblom blev förbannad på en golfbana och kastade en klubba in i skogen var ju inte överraskande, hennes humör var välkänt. Och skulle så vara fram till bara för något år sedan.

I dag minns hon:

- En gång när jag var 15 spelade jag en tävling med en äldre dam i samma boll och efteråt kom hon fram till mig och sa

"i dag uppförde du dig riktigt illa". Det tog ordentlig skruv, jag började tänka mer på vad jag gjorde. Jag var ju vidrig. Spelade surt och var tvär hela tiden.

Då var hon 15.

I dag är hon 31 och sitter längst ut på kanten av en soffa och det känns som hon är på språng. Spel i USA väntar ju, numera - trots att humöret fortfarande är en stor del av hennes golf:

- Det svartnar väl fortfarande för ögonen i bland, jag kan bli som tokig på mig själv ute på banan, berättar hon.

- Men dom senaste åren har jag lärt mig att hålla ilskan inom mig och vända den till tändvätska. "Skärpning nu, för fan", typ.

Efter den där sommaren med den försvunna klubban och den besvikna damen spelade Madde golf allt mer sällan. I stället utbildade hon sig senare till undersköterska och drömde om ett liv som narkossköterska hemma i Gävle.

"Det känns som rena julafton"

Men som 21-åring kände Marlene suget igen, efter att nästan helt ha slutat spela under flera års tid. Så hon valde, senare än någon annan elitspelare, att satsa på att försöka bli proffs.

Efter att ha spelat två tävlingar i Australien reser hon nu till USA för en säsong som fast medlem på LPGA-touren och en vardag med spel mot Annika Sörenstam och övriga i världseliten.

- Att få spela på USA-touren känns som rena julafton. Jag räknar dagarna, säger hon och blir nästan rastlös i soffan.

Hon klarade sitt tourkort efter en dramatisk höst-helg med särspel i Daytona Beach, Florida. Efter fyra dagars kvalspel i Daytona Beach hamnade Marlene i särspel mot svenska talangen Mikaela Parmlid, 23. I potten fanns en plats på touren och på det f e m t e omspelshålet var dramat över, efter en lyckad långputt för par.

En dröm blev verklighet.

- Tänk att få spela mot de bästa spelarna i världen varje vecka. Och dessutom ha chansen att tjäna pengar på det...

Du som alltid varit en eldig spelare med häftigt humör. Var hittade du kylan att avgöra i särspelet?

- Jag hade aldrig varit där över huvud taget om det varit för två, tre år sedan. Det har hänt mycket de senaste två åren och nu har jag lärt mig att ha krafter kvar sista dagen. Förr brände jag allt på att vara arg eller träna för hårt.

Så även om många som möter Marlene Hedblom charmas av hennes glädje och avväpnande leende - så har hennes spontana sätt ibland satt krokben för henne. Så var det exempelvis förra våren, då hon efter flera spontana utspel i större tidningar plötsligt blev hackkyckling i media och hånades öppet, eftersom hon minsann borde knipa käft om andra golfstjärnor tills hon själv spelar mot de allra bästa på USA-touren. En krönikör gick så långt att det blev personangrepp där hon framställdes som direkt ointelligent.

Ofta borta från sambon Rickard

- Det var jättejobbigt, jag var färdig att hoppa från en balkong, berättar Madde och skakar på huvudet.

- Men i dag ser jag det som en nyttig erfarenhet, jag har lärt mig att jag inte alltid talar med mina tjejpolare hemma i Gävle.

Är USA-kortet din revansch?

- Ja, efter att ha hängts ut som dum blondin tycker jag nog att jag visat att jag är golfspelare. Det första jag tänkte när jag klarade tourkortet i USA var att "där fick dom, där visade jag dom..."

Är du starkare mentalt i dag än för ett år sedan?

- Ja, absolut.

Vilken hjälp har du haft av de andra tjejerna i USA, när du nu förbereder dig?

- Jag känner ju Mimmi (Hjort), så vi mailar. Och Catrin Nilsmark. Men det blir nog ändå en omställning. Jag tror det kan bli lite ensamt, men det får man ta.

Du kommer att sakna familjen?

- Ja, min sambo Rickard och jag har köpt hus i Gävle men jag har inte varit hemma så mycket än. Nu får vi väl se om det blir tre, fyra veckor i USA och sen kanske 14 dagars break hemma i Sverige. Jag hoppas "Rille" kan följa med någon månad, också. Ibland längtar jag så otroligt mycket efter honom.

Du är ju programledare för Golfresan i TV4 också. Så du är väl aldrig hemma?

- Nej, Rickard har ett otroligt tålamod... efter sju år. Men det är guds vilja att vi är tillsammans, ha ha...

- Ibland känner man sig lite ego, men efter mina golfår ska vi satsa på ett normalt liv.

Nåt annat du saknar hemma, när du ligger ute på tävlingar?

- Ja, det ju så att jag hade en ganska normal uppväxt, utan golf, och då skaffade jag mig många kompisar som inte spelar och ibland får jag en grym hemlängtan efter dom. Jag vill vara ute oftare med dom och bara ta en fika eller fixa en tjejmiddag eller så.

- Nu när jag var lite ledig och mina tjejkompisar åkte till fjällen var jag sugen på att följa med... men då hade jag väl trillat och skadat mig. "Oj, det blev inget på USA-touren för jag har brutit handleden", tjenare, ha ha.

Inget som oroar dig, inför USA?

- Jag går ju i sömnen. Men dom får väl kedja fast mig, svarar Marlene Hedblom och skrattar igen.

Om du ändå är i USA, ska du inte ta dig tid att köpa en ny wedge åt farsan?

- Nej, han får åka och leta efter den gamla!

Och så ett skratt, igen.

- Nej, jag skojar bara, klart han ska få en ny wedge!

Thomas Tynander