Sörenstams mål i år: Grand slam

Tuffaste tjejen av alla väntar på att slå hela världen med häpnad

SPORTBLADET

Världens tuffaste idrottstjej inleder en ny resa i natt.

Den varar i nio månader och belönas med drygt 20 miljoner kronor.

Räkna med det.

För Annika Sörenstam utvecklas fortfarande.

Det där med att Annika Sörenstam är världens tuffaste idrottstjej är fastslaget av tidningen USA Today, som placerade svenskan som sjua på en lista över världens tio tuffaste idrottare alla kategorier.

Det enda kvinnliga sällskap Annika hade på listan var kaxiga jockeyn Julie Krone, som är stor i USA eftersom inte heller hon är rädd för att utmana männen i sin sport. Julie Krone, som lär ha blivit slagen med en piska av en manlig konkurrent och då svarade med att sänka honom med en rak höger.

Tufft är bra i en mansdominerad värld.

Det är förstås Annikas knock out-spel på fairways i Colonial, förra året, som ger henne ett tufft rykte.

Först i världen

I år har svenskan bara ett mål. Hon ska vinna alla fyra proffs-majors under samma säsong, det har ingen annan gjort - inte ens på herrsidan.

För att klara det skär hon ner på sitt tävlande. När de flesta andra på damernas USA-tour spelar ungefär 20-25 tävlingar på en säsong, spelar Annika 15-17 numera.

Det gör det förstås extra svårt att behålla platsen som världsetta - om hon inte lyckas plocka de stora pengarna och extrapoängen i årets majors.

Men visst kan Annika Sörenstam bli den allra första professionella golfstjärnan att vinna de fyra största samma år, visst kan hon lyckas bättre än Palmer, Nicklaus, Watson och Woods.

Vid de senaste två säsongerna har Annika tre segrar, två andraplatser, en tredjeplats och missade förra årets särspel i US Open med ett slag för att sluta fyra. British Open, 2002, missade hon cutten.

Annika har varit ett eller två slag från seger. Ett eller två slag från att ha vunnit En Grand Slam redan i fjol.

Och hon utvecklas fortfarande, enligt både fystränaren Kai Fusser och svingcoachen Henri Reis, som jag talat med nyligen. Hon ser bättre ut än någonsin vid den här årstiden, säger de. Annikas kropp kan, efter många år av träning, motsvara de tuffa mentala förväntningarna.

Australien först

Hur Annika väljer att lägga golfvärlden för sina fötter, vilka tävlingar hon spelar, vet hon egentligen bara själv. Planeringen kan ändras från månad till månad. Men listan här intill är en hygglig uppskattning av vad hon väntas spela, baserat på prispengar och tävlingar där hon är regerande mästarinna och måste försvara sin titel.

Resan över världen inleds som vanligt i Australien den här veckan. Förre världsettan Karrie Webb, som spelar på hemmaplan, blir tuffaste utmanaren. Tillsammans har de vunnit Australian Ladies Masters sex av de senaste nio åren.

När det gäller USA Todays lista över tuffingar, lita på att Annika påpekar för träningskompisen Tiger Woods att han är sämre rankad.

Fotnot: Bobby Jones vann en äkta Grand Slam i september 1930, men i stället för PGA-mästerskapen spelades då US Amateur, som inte var en proffsturnering.

Annika Sörenstams alla tävlingar från Brisbane till Palm Springs

Fakta/Sörenstam

Mer fakta – längre ned på sidan.