”Jag drömmer om att vinna varje major”

Jacobson tänker bli förste svensk att vinna Masters

SPORTBLADET

AUGUSTA

Som skolgrabb besökte golftalangen Fredrik Jacobson mytomspunna Augusta National för att se inspelningsvarven till Masters, 1994.

- Det var så läckert att jag blev yr i huvudet.

I dag är han tillbaka som en av segerkandidaterna.

Foto: christer höglund
Fredrik Jacobson Världsranking: 19. Ålder: 29 år. Bästa Masters: Debutant. Familj: Hustrun Erika Juthag. Bor: West Palm Beach. Florida. Kommentar: Det dröjde en halv livstid - men numera är "Fidde" från Kungsbacka en världsspelare - när han inte sprider sina utslag. Fantastiskt närspel. Trivs på de hårda och mycket svårspelade greenerna. Tre platser topp-10 i vår.

Våren 1994 avslutade Fredrik Jacobson sin karriär som amatör med spel i ett universitetslag i Alabama, bara tre timmar från Augusta, Georgia, där prestigeladdade US Masters spelades första gången redan för 70 år sedan.

"Fidde" minns fortfarande resan med skollaget för tio år sedan, då de köpt dyra biljetter till inspelningsdagarna på måndag och tisdag - och för allra första gången klev in på The National.

- Det var verkligen speciellt. Är det någon tävling man växt upp med vid tv:n så är det ju Masters. När vi kom hit var allt så stilrent och läckert att jag blev yr i huvudet.

Lätt utmattad, mest mentalt förstås, slutade dagarna med att den unge svensken satt i en slänt och bara njöt av att vara på plats.

Det blev ett minne för livet.

Outsider i debuten

Några månader senare blev Fredrik Jacobson proffs, fick vänta 161 turneringar på sin första stora titel - men är nu rankad top 20 i världen och nämns som en outsider i sin debut i Masters.

- Jag har tänkt mycket på att det gäller att göra något av det här, att inte bara vara nöjd med att få vara med i startfältet, säger han.

Vi möts på baksidan av det berömda klubbhuset, alldeles intill utslagen på första och tionde hålet. Det är 35 000 åskådare ute på banan.

Arnold Palmer har precis slagit ut, följd av ett hav med supportrar.

- Jesper (Parnevik) har förklarat att han under åren har haft alldeles för stor respekt för banan och turneringen, fortsätter Fredrik.

Ensam svensk

Parnevik är inte här. Fredrik Jacobson är ende svensk.

- Jag har alltid tyckt att Masters och British Open är dom majors som ska passa mig bäst, så det vore fantastiskt att lyckas göra något stort av det här.

Vad drömmer du om här?

- Att vinna. Vid varje major jag spelar drömmer jag om att vinna, det gäller att inte slarva med några detaljer i en sån här turnering.

Första inspelningsvarvet som spelare gjorde han faktiskt redan för en dryg vecka sedan, för att i lugn och ro lära känna den berömda golfparken.

- Men då var det lite blaskigt och trögt, nu när solen legat på och dom inte vattnar så är det stenhårt. Greenerna är faktiskt svårare än jag trodde, men jag älskar det verkligen.

- Nu hoppas jag bara på en jäkla adrenalin-kick som gör att jag hoppar ur skorna när vi slår ut på torsdag.

Vill du vara nervös?

- Ja, jag vill känna nerverna för då är jag som mest fokuserad.

De gör upp i masters - och hålen som avgör

De gör upp i Masters...

...och här är några till att hålla ögonen på:

...och hålen som avgör

Så sänder tv från Masters

Längre ned på sidan: De gör upp i Masters - och hålen som avgör.  

Thomas Tynander