Han är lugn som en filbunke

Thomas Tynander: Därför kan ”Fidde” ta Sveriges bästa placering på Augusta

SPORTBLADET

AUGUSTA

Vanliga idrottsälskare må tycka att snacket är fånigt, men i golfvärlden är det känt att Augusta National styrs av demoner och vresiga golfgudar. Enormt många spelare, debutanter och veteraner, har vikit ner sig.

Men Fredrik Jacobson är den lugnaste svenske debutant vi haft i Masters.

Han kan skriva historia.

Jesper Parnevik, Per-Ulrik Johansson och en lång rad andra svenskar har haft problem på Augusta, även flera av dem till slut räddat skapliga placeringar.

Lugnast har Anders Forsbrand varit, men så är han också bäste svensk med en elfte plats, 1993.

Men Fredrik Jacobson uppträder nu så lugnt att det finns anledning att bli fundersam. Antingen blir han slukad av banan, eller så slutar det med en rekordfin svensk placering.

Jacobson lär inte vinna.

Men han kan faktiskt bli topp-10.

"Fidde" äger både harmoni och kunnande att besegra demonerna. Inspelningshålen har varit mycket lyckade.

USA-touren har spelat 14 turneringar i år.

Med 14 olika vinnare.

Det måste vara unikt - och en bra spegling av hur jämn touren har blivit. Standarden på spelarna har ökat på bred front, till skillnad från 2003 då vi såg segrarna delas ut till en liten exklusiv veterangrupp.

Veteranen Love III kan bli en kavaj rikare

Kanske blir det en 15:e segrare i helgen, det skulle inte förvåna mig. Om det fortsätter att vara torrt, med bra rull, kan även de som inte slår långt vara med och jaga en seger. Kan i så fall bli veteranen Davis Love III som ännu inte vunnit, eller Kenny Perry som var förra årets sensation och var trea i Players nyligen.

Kanske blir det svenskt, äntligen. Ingen svensk spelare har vunnit en major och även om jag tror att British Open är mer troligt så säger Fredrik Jacobson att Augusta National passar honom bra. Men "Fidde" är debutant och det är 25 år sedan en debutant vann Masters.

Ont om svenska spelare på banan - men det finns goda chanser att en svensk tjej får dela ut segerpussen. Här får ni listan på segerkandidaterna som har svenska fruar/flickvänner:

Tiger Woods - Elin Nordegren.

Adam Scott - Marie Kojzar.

Thomas Björn - Pernilla Björn.

Fredrik Jacobson - Erika Juthag.

Regerande mästaren ordnar menyn till tisdagskvällens traditionella "Champions Dinner" på klubbhusets andra våning. Jag var inne där när de dukade inför festen och Mike Weir hade valt nordamerikansk vildren (Caribou) till huvudrätten.

En kräftskiva nästa år?

När jag frågade "Fidde" vad han skulle kunna tänka sig servera garvade han och sa att han inte tänkt på det.

- Men nåt från den svenska västkusten skulle det bli, sa han sen.

- Det kanske är fel årstid för en rejäl kräftskiva. Men det vore coolt, med lite hattar och sånt.

Det lät genomtänkt.

Snackade lite med Mark "Woody" Sherwood, som är Fredrik Jacobsons caddie sedan 18 månader. Även han är debutant på Augusta och på frågan om caddierummet är lika exklusivt som själva klubbhuset log han snett och skakade på huvudet.

- Sämre än på en vanlig turnering. varsitt skåp och en tv, that"s it. Till frukost erbjuds vi köpa hamburgare och strips. Not good, not good.

Caddies trängs - reportrarna är kungar

Som om det inte räckte med att bära en annan killes tunga bag hela veckan. Woody har dessutom problem med ryggen.

I presstältet behandlas vi däremot som kungar - till skillnad från andra turneringar, där journalister ofta är ett nödvändigt ont.

Men det sa jag inte till den stackars caddien.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM